Δικαιώθηκαν οι Led Zeppelin για το Stairway To Heaven

Aίσιο τέλος για τους Led Zeppelin είχε τελικά η περίφημη υπόθεση για την αυθεντικότητα του «Stairway To Heaven», με τους rock θρύλους να βγαίνουν ανακουφισμένοι και δικαιωμένοι απο την δικαστική αίθουσα.

Μετά από μια ακροαματική διαδικασία η οποία τράβηξε πάνω της τα βλέμματα των μουσικόφιλων, ο δικαστής έκρινε πως οι Led Zeppelin δεν έχουν «κλέψει» την σύνθεση «Taurus» των Spirit, βάζοντας έτσι τέλος σε μια υπόθεση που ταλαιπώρησε το τελευταίο διάστημα τους Jimmy Page, Robert Plant και John Paul Jones.

Οι μουσικολόγοι που προσπάθησαν να δώσουν τα φώτα τους στην πολύκροτη υπόθεση συμφώνησαν πως ναι μεν οι δυο συνθέσεις παρουσιάζουν ομοιότητες, ωστόσο, τις χαρακτήρισαν ως «συνηθισμένες» στη rock μουσική.

Τα μέλη των Led Zeppelin τόνισαν στις ομιλίες τους στο δικαστήριο πως το όνομα των Spirit τους ήταν ουσιαστικά άγνωστο, με τον Page μάλιστα να φέρνει στο δικαστήριο πειστήρια για το πώς «έχτισε» τη σύνθεση, μέχρι αυτή να πάρει την τελική της μορφή.

Οι προθέσεις των ενόρκων πάντως ήταν ξεκάθαρες από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας, με έναν εξ αυτών να απευθύνεται στους δικηγόρους του ιδρύματος το οποίο διαχειρίζεται τα δικαιώματα των Spirit λέγοντας του: «Πως είναι δυνατόν να περιμένετε δικαίωση μετά από τόσες δεκαετίες, όταν όλα αυτά τα χρόνια δεν έχετε κάνει το παραμικρό;».

Οι 8 ένορκοι, ολοι τους πολίτες της Καλιφόρνιας, άκουσαν τα δυο κομμάτια για μια τελευταία φορά και αποσύρθηκαν για μισή ώρα πριν επιστρέψουν για να δώσουν την απόφαση τους.

Ιδιαίτερη σημασία στην απόφαση του δικαστηρίου φαίνεται πως έπαιξε το γεγονός πως ο συνθέτης της instrumental σύνθεσης των Spirit, Randy Wolfe, όσο βρισκόταν εν ζωή δε προχώρησε σε κάποια αγωγή κατά των Led Zeppelin. O Randy Wolfe πέθανε το 1997 και την διαδικασία της αγωγής κατά των Zeppelin «έτρεξε» ο Michael Skidmore, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των δικαιωμάτων της μπάντας.

Στην αγωγή του, ο Skidmore ζητούσε εκτός απο χρήματα και πνευματικά δικαιώματα της σύνθεσης, κατηγορώντας μάλιστα τους Led Zeppelin για «επιλεκτική μνήμη».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εκτός των οπαδών της μπάντας, ολόκληρη η μουσική βιομηχανία παρακολούθησε την δίκη που κράτησε 5 μέρες με κομμένη την ανάσα, καθώς υπήρχε μείζον θέμα με τα δικαιώματα του τραγουδιού.

rockyourlife

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα