Διαστημικά σκουπίδια απειλούν τις επικοινωνίες

«Υπάρχουν τόσα “σκουπίδια” που περιστρέφονται γύρω από τη Γη, που οποιαδήποτε σύγκρουσή τους στο διάστημα μπορεί να δημιουργήσει αλυσιδωτή αντίδραση και να καταστραφούν δορυφόροι ζωτικής σημασίας», σύμφωνα με αναφορά του Πενταγώνου.

Μια πρόσκρουση ανάμεσα σε ένα δορυφόρο και σε ένα μεγάλο κομμάτι διαστημικής «σαβούρας» θα μπορούσε να δημιουργήσει τόσα συντρίμμια, που με τη σειρά τους θα προσκρούσουν σε άλλους δορυφόρους, καταστρέφοντάς τους.

Μια σύγκρουση τέτοιου είδους θα είχε σαν αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο πολλές υπηρεσίες επικοινωνίας, όπως τηλεοπτικά σήματα, τηλεφωνικές συνδέσεις, καιρικές προβλέψεις και συστήματα πλοήγησης.

«Η ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση που θα δημιουργείτο, θα έθετε εμπορικούς και στρατιωτικούς δορυφόρους σε ασυνήθιστες και μη λειτουργικές τροχιές», σύμφωνα με αναφορά που έστειλε στο Κογκρέσο η U.S Space Posture Review.

Δεν υπάρχει κάποια λύση ώστε να θωρακιστούν οι δορυφόροι απέναντι σε ενδεχόμενες προσκρούσεις, παρά μόνο η οδηγία των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσουν οι εταιρείες να στέλνουν «αντικείμενα» στο διάστημα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα