Το τηλεσκόπιο Χαμπλ γιορτάζει τα 20α του γενέθλια. Βίντεο

Πριν από 20 χρόνια, στις 24 Απριλίου του 1990, το πολύ σημαντικό αυτό εργαλείο της αστρονομίας μπήκε σε τροχιά, εγκαινιάζοντας μία καινούρια εποχή στην ανθρώπινη επιστημονική παρατήρηση. Κατά την άποψη του Ντέιβιντ Λεκρόουν από το Goddard Space Flight Center, το Hubble μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα θαύματα του μοντέρνου κόσμου. Από την ανακάλυψη του τηλεσκοπίου και μετά, κανένα άλλο επιστημονικό όργανο δεν αύξησε τις γνώσεις μας για το Σύμπαν όσο αυτό το διαστημικό τηλεσκόπιο.

Το Hubble έστειλε στους ερευνητές καταπληκτικές φωτογραφίες από γαλαξίες και άστρα, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη επιστημονική αξία.

Κατά την άποψη της δρ. Αν Κίνεϊ, μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του Hubble ήταν η φωτογράφηση της δημιουργίας ηλιακών συστημάτων μέσα από ένα αρχικά αχανές σύνολο.

Στην αρχή υπήρξαν προβλήματα με το τηλεσκόπιο, αφού το βασικό κάτοπτρό του εμπόδιζε τις κάμερες να συλλαμβάνουν καθαρές εικόνες.
Εως τώρα, το τηλεσκόπιο επιβεβαίωσε όλες τις παρατηρήσεις του μεγάλου αστρονόμου Edwin Hubble, του οποίου το όνομα δόθηκε από τους επιστήμονες στο τηλεσκόπιο για να τον τιμήσουν.

Λίγα τηλεσκόπια είχαν τόσο μεγάλη επίδραση στην αστρονομική έρευνα, όσο το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Μετέτρεψε σε βεβαιότητες πολλές επιστημονικές εικασίες που είχαν γίνει με βάση τις παρατηρήσεις από επίγεια τηλεσκόπια.

Το Hubble, το τηλεσκόπιο που σχεδιάστηκε με ειδικά σχεδιασμένα κάτοπτρα για να μπορεί να φωτογραφίζει με λεπτομέρεια τα πιο απομακρυσμένα σημεία του γαλαξία λόγω και της προνομιακής του θέσης στο διάστημα μπορεί να αποκαλύψει στους επιστήμονες πλανήτες  και άστρα δίνοντας εικόνες υψηλής ανάλυσης με έλάχιστο φώς.

Από το 2003 οι αστροναύτες συνεχώς επισκευάζουν το τηλεσκόπιο ώστε να μπορεί να είναι σε λειτουργία μέχρι να το αντικαταστήσουν με  το νέο εξελιγμένο James Webb Space Telescope (JWST)που θα τεθεί σε τροχιά το 2014.

Τό τηλεσκόπιο κάλυψε αποστάσεις σε αυτά τα 20 χρόνια ισοδύναμες με δεκάδες έτη φωτός μακρυά απο την γή, η αλλιώς με δεκάδες τρισεκατομμύρια μίλια μακρυά από τον ήλιο.Απομακρυσμένοι γαλαξίες,εκρήξεις πλανητών και ήλιων,μαύρες τρύπες και θάνατοι των άστρων έιναι μερικά μόνο απο τα δείγματα της δουλειάς του διαστημικού κατόπτρου που έδωσε πολύτιμη βοήθεια στους αστρονόμους επιστήμονες  ώστε να συλλέξουν πολύτιμα στοιχεία

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα