Ποιά είναι η μέση Ευρωπαία; Χαρακτηριστικά

Μακρόβια, μορφωμένη, αλλά με προβλήματα γονιμότητας περιγράφει τη μέση ευρωπαία γυναίκα η «Εκθεση 2010» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τον Αντρέι Ρις, ο οποίος υπέγραψε την εισαγωγή της έκθεσης, ανάμεσα στα βασικότερα προβλήματα στην υγεία των ευρωπαίων γυναικών είναι εκείνα που σχετίζονται με τον ψυχολογικό τομέα.

Πρώτη ασθένεια στη λίστα είναι η κατάθλιψη, η οποία πλήττει διπλάσιο αριθμό γυναικών σε σχέση με τους άνδρες.

Στην τρίτη ηλικία κυριαρχούν η άνοια και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Οι γυναίκες, πάντως, έχουν πολύ μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους άνδρες. Στη Λιθουανία, μάλιστα, η διαφορά ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες φτάνει τα 12 χρόνια.

Μεγάλα βήματα
Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι οι Ευρωπαίες έχουν κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς έχουν ξεπεράσει σε αριθμό τους Ευρωπαίους που φοιτούν στο Λύκειο. Στις προσόδους από την εργασία, ωστόσο, η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα είναι ακόμη μακριά. Οι γυναίκες είναι σε πολλές περιπτώσεις επιφορτισμένες με την ανατροφή των παιδιών, γεγονός που μειώνει σημαντικά τον χρόνο που μπορούν να αφιερώσουν στην εργασία τους.

Ενα σημείο της έκθεσης που προκαλεί ανησυχία αφορά τη βία. Στη διάρκεια της ζωής της, μία στις τέσσερις γυναίκες υφίσταται κάποιου είδους σεξουαλική βία. Το ποσοστό μπορεί να είναι και μεγαλύτερο, δεδομένου ότι μόνο το 5%-25% των γυναικών καταγγέλλει αυτά τα περιστατικά στις αρχές.

Θύματα της οικογενειακής βίας πέφτει περίπου το 10% των ευρωπαίων γυναικών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα