Τα βλαστοκύτταρα σε νέες εφαρμογές

Ενθαρρυντικά νέα για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, έρχονται από το πεδίο της έρευνας με βλαστοκύτταρα τα οποία χρησιμοποιούνται και στην αισθητική ιατρική όπως στη φαλάκρα και την ανάπλαση του μαστού!

Για πρώτη φόρα στη χώρα μας το καλοκαίρι έγινε χρήση βλαστοκυττάρων σε παιδάκι 2,5 χρονών με εγκεφαλική παράλυση, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Σήμερα το μωρό που είναι 3 ετών μπορεί να πει ολοκληρωμένες προτάσεις, να επικοινωνεί με το περιβάλλον του, να περπατάει και να κάθεται. Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη έκχυση βλαστοκυττάρων σε μωρό 2 ετών με την ίδια πάθηση.

Για τις νέες εξελίξεις στο θέμα των βλαστοκυττάρων μίλησαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δρ. Γεώργιος Κολιάκος, αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας, ο διεθνούς φήμης και πρωτοπόρος στην έρευνα με βλαστοκύτταρα Ελληνοαυστραλός καθηγητής Φαρμακολογίας Βασίλης Πασπαλιάρης, καθώς και οι διακεκριμένοι καθηγητές Terry Grossman, Steven Victor, Adrian Avram.

Η αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου του Duke των ΗΠΑ χορήγησε στο παιδί που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση βλαστοκύτταρα από το αίμα του ομφαλίου λώρου του που φυλάσσονταν στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα ομφαλοπλακουντιακού αίματος που έχει φυλαχθεί σε Ελληνική τράπεζα και έγινε δεκτή από αιματολογική κλινική των ΗΠΑ.

Αμέσως μόλις η οικογένεια απευθύνθηκε στην ελληνική τράπεζα βλαστοκυττάρων, η πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Κουζή-Κολιάκου ήρθε σε επικοινωνία με την καθηγήτρια και Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Duke των ΗΠΑ, J. Kurtzberg.
«Η εμπειρία από την παρακολούθηση του πρώτου ελληνόπουλου που πήρε τα βλαστοκύτταρά του πλακούντα του, που η οικογένειά του είχε προνοήσει την φύλαξή τους», σημείωσε ο κ. Κολιάκος, «έδειξε σαφή βελτίωση της εικόνας του παιδιού, υποκειμενικά αξιολογούμενη από τη μητέρα, αλλά και αντικειμενικά από την βελτίωση της ομιλίας η οποία διαπιστώνεται με ειδικά τεστ, την ελάττωση της σπαστικότητας, όπως διαπιστώνεται από το φυσιοθεραπευτή, τη διόρθωση του στραβισμού και βάδιση με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και καλύτερη ευστάθεια.

Το δεύτερο ελληνόπουλο, έχει πιο βαριά μορφή εγκεφαλοπάθειας. Είναι ηλικίας 2 ετών, έχει λάβει βλαστοκύτταρα του ομφαλίου λώρου του στο Πανεπιστήμιο του Duke αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αξιολογηθεί κάποιο αποτέλεσμα».

Ανάπλαση στήθους και φαλακρά

Σχετικά με τη κοσμητική χρήση των βλαστικών και αναγεννητικών κυττάρων του λιπώδους ιστού, ο καθηγητής Βασίλης Πασπαλιάρης ανέφερε ότι «το λίπος του σώματός μας είναι μία από τις πιο προσιτές και πλούσιες πηγές σε βλαστοκύτταρα. Μία σημαντική εφαρμογή τους αφορά στην αποκατάσταση του μαστού ή την αύξηση του μεγέθους. Έχουν χρησιμοποιηθεί σε γυναίκες στο εξωτερικό που υπέστησαν μαστεκτομή λόγω καρκίνου και τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται λίπος το οποίο είναι εμπλουτισμένο με βλαστοκύτταρα».

Μία ακόμα κοσμητική εφαρμογή των βλαστοκυττάρων αφορά στη θεραπεία της φαλάκρας. Η έγχυσή τους με μεσοθεραπεία στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής βοηθά σημαντικά στην ανάπλαση της τρίχας. Μάλιστα οι νέες τρίχες είναι πιο υγιείς και δυνατές ενώ βγαίνουν μαύρες ακόμα και εάν τα υπόλοιπα μαλλιά έχουν ασπρίσει!

Αποτελεσματικά είναι τα βλαστοκύτταρα και στις θεραπείες αντιγήρανσης και ομορφιάς.

Χρησιμοποιούνται στο πρόσωπο για τη λείανση των ρυτίδων και την ανάπλαση της επιδερμίδας ώστε να φαίνεται περισσότερο νεανική καθώς και για την αποκατάσταση των ουλών της ακμής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα