Ωριωνίδες: Θα βρέξει αστέρια απόψε Παρασκευή και εμείς κάνουμε ευχές

Μέσα στο Φθινόπωρο παρατηρούνται οι Ωριωνίδες, 21 και 22 Οκτωβρίου. Αν και οι Ωριωνίδες διαρκούν σχεδόν ολόκληρο τον Οκτώβριο, η βροχή αυτών των πεφταστεριών κορυφώνεται αυτές τις δύο ημέρες. Το όνομά τους το οφείλουν στον αστερισμό του Ωρίωνα και δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ.

Η βροχή από τις γνωστές Ωριωνίδες κορυφώνεται το βράδυ της Παρασκευής (21/10) προς τα ξημερώματα του Σαββάτου στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Οι Ωριωνίδες (μέσης έντασης βροχή διαττόντων) κάνουν την εμφάνιση τους κάθε χρόνο το Φθινόπωρο, από αρχές Οκτωβρίου έως και τις αρχές Νοεμβρίου.

Δεκάδες μετέωρα (συνήθως 20 έως 25 ανά ώρα, αλλά μπορεί να φθάσουν και τα 50) εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.
Οι Ωριωνίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου και φέτος αναμένεται να φθάσουν στο μέγιστο σημείο τους το βράδυ της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου προς χαράματα Σαββάτου 22 Οκτωβρίου.
Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή, στο μέτρο που ο ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα.

Οι Ωριωνίδες δημιουργούνται από υλικά που έχει αφήσει πίσω του ο διάσημος κομήτης του Χάλεϊ. Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια», θεωρούνται τα πιο γρήγορα, καθώς συνήθως κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και αφήνουν έντονα ίχνη στον ουρανό

Οι Ωριωνίδες είναι μία από τις δύο «βροχές» από πεφταστέρια που δημιουργεί η ουρά του διάσημου κομήτη του Χάλεϊ. Η δεύτερη είναι οι Ήτα Υδροχοΐδες, που κορυφώνονται στις αρχές Μαΐου. Ο κομήτης εμφανίζεται στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος κάθε 75 ή 76 χρόνια και είναι τόσο φωτεινός, που είναι ορατός με γυμνά μάτια. Τελευταία φορά εμφανίστηκε στον ουρανό της Γης το 1986 και η επόμενη θα είναι το 2061.

Επειδή δεν θα υπάρχει φωτεινή Σελήνη στον ουρανό, η εποχή θεωρείται κατάλληλη για παρατήρηση. Οι καλύτερες -και πιο βολικές- ώρες για παρατήρηση είναι, με κατεύθυνση προς την ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή, στο μέτρο βέβαια που ο κατά τόπους ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα.

Εξάλλου, στις 26 Οκτωβρίου θα υπάρξει στα χαράματα τον ουρανό μια σύζευξη Αφροδίτης και Δία (θα πλησιάσουν μεταξύ τους σε απόσταση μόλις μίας μοίρας), ενώ στις 28 Οκτωβρίου στη σύζευξη θα προστεθεί και ο 'Αρης σε σχηματισμό τριγώνου, στην κατεύθυνση της ανατολής λίγο πριν βγει ο Ήλιος. Ενδιάμεσα, στις 27 Οκτωβρίου, θα υπάρχει πανσέληνος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα