Ζουν εδώ και ένα χρόνο στον πλανήτη Άρη

Στα πλαίσια της μελέτης των ακραίων συνθηκών που θα επικρατούν σε μια ενδεχόμενη παραμονή στον πλανήτη Άρη, μια ομάδα έξι επιστημόνων κλείνει στις 28 Αυγούστου ένα χρόνο συνεχούς απομόνωσης. Διαμένουν σε έναν θόλο στο όρος Mauna Loa και μπορούν να βγουν στο εξωτερικό περιβάλλον φορώντας μόνο διαστημική στολή. Η ομάδα έχει στη διάθεσή της περιορισμένους πόρους, ενώ στα μέλη της έχει ανατεθεί σειρά εργασιών και ερευνών, προκειμένου να αποφευχθούν οι διαπροσωπικές συγκρούσεις.

Η επικοινωνία με το κέντρο έχει 20 λεπτά καθυστέρηση, όπως ακριβώς θα συνέβαινε και μεταξύ Άρη και Γης. Ο υπεύθυνος του προγράμματος αυτού διαστημικής εξομοίωσης, δήλωσε πως το συγκεκριμένο πείραμα είναι το δεύτερο σε διάρκεια, μετά από ένα αντίστοιχο ρωσικό, που είχε διαρκέσει 520 ημέρες.

Οι προηγούμενες δοκιμές στο Mauna Loa είχαν διαρκέσει 4 με 8 μήνες, καθιστώντας το τρέχον πείραμα το μεγαλύτερο σε διάρκεια. Το περιβάλλον του όρους Mauna Loa θεωρείται ιδανικό για πρόγραμμα εξομοίωσης του πλανήτη Άρη, καθώς εμφανίζει σημαντική ομοιότητα στο έδαφός του, ενώ το μεγάλο υψόμετρο έχει ως αποτέλεσμα την σχεδόν πλήρη ανυπαρξία χλωρίδας.

Το πρόγραμμα διοργανώνεται από τη NASA σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Οι συμμετέχοντες επιστήμονες θα έχουν και πάλι πρόσβαση σε φρέσκες πρώτες ύλες μετά τις 28 Αυγούστου, οπότε και θα συμπληρώσουν το ένα έτος που προβλέπεται από τον προγραμματισμό της έρευνας. Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει νέα προσομοίωση παραμονής, διάρκειας 8 μηνών.

 

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα