Οι άνθρωποι κόλλησαν το κοινό κρυολόγημα από τις καμήλες

Ο πρώτος άνθρωπος που αρρώστησε με ένα κοινό κρυολόγημα από ότι φαίνεται το κόλλησε από μια καμήλα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Αυτό σημαίνει πως το κοινό κρυολόγημα προέρχεται από το ίδιο ζώο από όπου προέρχεται και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής ή Middle East Respiratory Syndrome γνωστό και ως MERS.

Οι ερευνητές στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Bonn στην Γερμανία το σύνδρομο  MERS, όταν έκαναν μια αναπάντεχη ανακάλυψη.

Ο καθηγητής Christian Drosten, ένας από την ομάδα, δήλωσε: «Στις έρευνες μας για το MERS, εξετάσαμε περίπου 1.000 καμήλες για κωροναϊών και έμειναν έκπληκτοι όταν βρήκαν παθογένειες που συνδέονται με το «HCoV-229E», τον ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα του ανθρώπου, σε περίπου 6% των περιπτώσεων.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από τους ιούς του κρυολογήματος των καμηλών και ανακάλυψαν ότι ήταν ικανοί να μολύνουν τους ανθρώπους, σύμφωνα με άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the national Academy of Sciences».

Αλλά τα τεστ έδειξαν ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος μιας νέας επιδημίας κρυολογήματος γιατί το ανοσοβιολογικό μας σύστημα έχει προετοιμαστεί ήση για αυτό από την «ανθρώπινη έκδοση» της αρρώστιας.

Το MERS βρέθηκε σε άνθρωποι για πρώτη φορά το 2012, προκαλεί έντονες μολύνσεις που συχνά είναι θανατηφόρες.

Παρόλα αυτά δεν έχει εξελιχθεί σε μορφή που να μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο καθηγητής Drosten δήλωσε: «Ο ιός του MERS είναι ένα περίεργο παθογόνο: μικρές, τοπικά περιορισμένα κρούσματα, για παράδειγμα σε νοσοκομεία, συνεχίζουν να συμβαίνουν.

«Ευτυχώς, ο ιός δεν έχει προσαρμοστεί καλά στους ανθρώπους, και για αυτό δεν είχε την δυνατότητα να εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι τώρα».

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα