Βέλγιο: Απόσταξη ούρων από ηλιακή ενέργεια παράγει νερό για την παρασκευή μπύρας

Βέλγοι ερευνητές ανέπτυξαν μία συσκευή που τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια και μετατρέπει τα ούρα σε πόσιμο νερό και λίπασμα.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από μια ομάδα του Πανεπιστημίου της Γάνδης και χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα σε ένα δεκαήμερο φεστιβάλ μουσικής στην πόλη της Γάνδης, όπου ανακτήθηκαν επιτυχώς 1.000 λίτρα νερού από τα ούρα των επισκεπτών του φεστιβάλ. Αυτό το νερό χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια από ένα τοπικό ζυθοποιείο για την παρασκευή μπύρας.

Ωστόσο, ο πραγματικός σκοπός της συσκευής είναι η παροχή πόσιμου νερού στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου δεν υπάρχει τακτική πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια.

«Είμαστε σε θέση να ανακτήσουμε λίπασμα και πόσιμο νερό από τα ούρα, χρησιμοποιώντας μόνο μια απλή διαδικασία και ηλιακή ενέργεια», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Ντέρεσε, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το μηχάνημα διαχωρίζει το νερό από άλλα συστατικά των ούρων, χρησιμοποιώντας μια ειδική μεμβράνη. Σύμφωνα με τους ερευνητές η μηχανή έχει εξαιρετικά υψηλή ενεργειακή απόδοση, και ως εκ τούτου, είναι κατάλληλη για χρήση σε περιοχές εκτός ηλεκτρικού δικτύου.

Το μηχάνημα διαχωρίζει το νερό από άλλα συστατικά των ούρων, χρησιμοποιώντας μια ειδική μεμβράνη.

Τα ούρα συλλέγονται σε μια δεξαμενή που θερμαίνεται από την ηλιακή ενέργεια. Τα θερμά ούρα στη συνέχεια περνάνε από τη μεμβράνη, όπου διαχωρίζονται τα θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο, το άζωτο και το φώσφορο, για να χρησιμοποιηθούν σε λιπάσματα.

Η ερευνητική ομάδα θα δοκιμάσει τη συσκευή σε αθλητικούς χώρους και αεροδρόμια πριν από την εφαρμογή της σε αγροτικές περιοχές των αναπτυσσόμενων χωρών, όπου θα συνεισφέρει στην επίλυση των προβλημάτων έλλειψης νερού και λιπασμάτων για τη γεωργία.

 

nafteboriki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα