Η κιβωτός του Νώε ήταν κυκλική!

Η ιστορία της Κιβωτού του Νώε είναι γνωστή σε όλους· εξίσου γνωστό είναι πως ο δίκαιος Νώε έβαλε σε αυτήν, πέραν της οικογένειάς του- της γυναίκας του και των τριών γιων του με τις συζύγους τους- και ζευγάρια απ΄ όλα τα ζώα της υφηλίου. Εκείνο που δεν γνωρίζαμε, είναι η δυνατότητα που είχαν ενδεχομένως τα ζώα να κάνουν μέσα στην κιβωτό... κύκλους!

Πράγματι, σύμφωνα με προσφάτως μεταφρασθείσες εντολές χαραγμένες σε σφηνοειδή γραφή σε ένα πήλινο πινάκιο που αφηγείται την ιστορία της Κιβωτού, η Κιβωτός που έσωσε το ανθρώπινο είδος αλλά και τα άλλα είδη ζωής από την υδάτινη οργή του Θεού δεν είχε τη μυτερή πλώρη που «αποφάσισε» η ανθρώπινη φαντασία: αντιθέτως, ήταν μια γιγάντια κυκλική σχεδία.

Όπως επισημαίνει η βρετανική «Guardian», το επίμαχο πινάκιο, που έχει ηλικία περίπου 3.700 χρόνια, εντοπίστηκε κάπου στη Μέση Ανατολή από τον Λέοναρντ Σάιμονς, έναν αυτοδίδακτο Λονδρέζο με πάθος για την Ιστορία που είχε υπηρετήσει στη RΑF, τη βασιλική πολεμική αεροπορία, από το 1945 έως το 1948. Αργότερα, ο Σάιμονς κληροδότησε το κειμήλιο στον γιο του Ντάγκλας, ο οποίος το πήγε σε έναν από τους λίγους ανθρώπους στον κόσμο που μπορούσαν να διαβάσουν εύκολα τις 60 σειρές που ήταν χαραγμένες επάνω του: τον Ίρβινγκ Φίνκελ, ειδικό στο Βρετανικό Μουσείο.

Το αρχαίο πινάκιο
Ο Φίνκελ διαπίστωσε με έκπληξη πως, παρότι έχουν βρεθεί δεκάδες αρχαία πινάκια που περιγράφουν την ιστορία του κατακλυσμού, το συγκεκριμένο είναι το πρώτο που περιγράφει το σχήμα της Κιβωτού: «Σε όλες τις απεικονίσεις της Κιβωτού, οι άνθρωποι υπέθεταν πως επρόκειτο για μία λέμβο με πρύμνη και πλώρη, ώστε να “καβαλικεύει” τα κύματα. Η Κιβωτός όμως δεν χρειαζόταν να πάει πουθενά, έπρεπε απλώς να επιπλέει, και οι οδηγίες είναι για ένα είδος σκάφους “με ίδιο μήκος και πλάτος”, το οποίο γνώριζαν πολύ καλά. Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται κάποιες φορές στο Ιράν και το Ιράκ, ένα είδος κυκλικού πρωτόγονου σκάφους το οποίο θα ήξεραν ακριβώς πώς να χρησιμοποιήσουν ώστε να μεταφέρουν ζώα σε έναν ποταμό ή μια πλημμύρα ».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα