Ανεξήγητη κατακόρυφη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού χταποδιών

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας ανακάλυψε ότι από το 1950, ο πληθυσμός των κεφαλόποδων, δηλαδή χταποδιών, καλαμαριών και σουπιών, στους ωκεανούς του κόσμου, έχει σημειώσει κατακόρυφη αύξηση.

Αυτό που καθιστά το συγκεκριμένο φαινόμενο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση, καθώς και η αύξηση της οξύτητας των ωκεανών, έχουν προκαλέσει την ίδια περίοδο σημαντική μείωση στον αριθμό πολλών ειδών ψαριών και οστρακοειδών.

Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι για το τι προκαλεί την τόσο ευρεία εξάπλωση αυτών των ειδών. Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες είναι ότι οι άνθρωποι έχουν σκοτώσει έναν τεράστιο αριθμό αρπακτικών ψαριών που κανονικά ανταγωνίζονται με τα κεφαλόποδα για την ίδια λεία.

Ωστόσο είναι επίσης πιθανό ότι τα είδη αυτά είναι απλά καλύτερα εξοπλισμένα ώστε να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε σχέση με άλλα ζώα του ωκεανού.

Η επικεφαλής της μελέτης, Ζόι Ντάμπλντεϊ, πιστεύει ότι η επιτυχία αυτών των ειδών μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στους ταχείς ρυθμούς αναπαραγωγής του πληθυσμού.

«Τα κεφαλόποδα μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα ζιζάνια της θάλασσας. Εάν οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι κατάλληλες, μπορούν γρήγορα να τις εκμεταλλευτούν, επειδή μεγαλώνουν τόσο γρήγορα», δήλωσε.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν ο αριθμός των κεφαλόποδων αυξηθεί υπερβολικά, τα ζώα μπορεί να αναγκαστούν να καταφύγουν ακόμα στον κανιβαλισμό, λόγω έλλειψης τροφής.

Παράλληλα, καθώς καταλαμβάνουν μεγαλύτερα τμήματα του θαλάσσιου οικοσυστήματος, θα αλιεύονται σε μεγαλύτερους αριθμούς και θα αποτελέσουν σημαντικότερο κομμάτι της διατροφής των ανθρώπων.

naftemporiki


The Coconut Octopus, Anilao, Philippines

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα