Το πείραμα που αποδεικνύει πόσο παρατηρητικοί είστε - Βίντεο

Ο γνωσιακός ψυχολόγος Ντάνιελ Σάιμονς έκανε ένα πείραμα πριν από μερικά χρόνια, το οποίο ονόμασε «The Monkey Business Illusion», με το οποίο ήθελε να αποδείξει ότι είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Ο επιστήμονας έκανε το πρώτο του πείραμα το 1999 και το ονόμασε «selective attention test». Κατά τη διεξαγωγή του πειράματος, οι συμμετέχοντες καλούνταν να μετρήσουν πόσες φορές πετάνε την μπάλα οι παίκτες με την άσπρη μπλούζα. Στο βίντεο, ωστόσο, εμφανίζεται ένα γορίλας, τον οποίο, δεν προσέχει σχεδόν κανείς, γιατί όλοι επικεντρώνονται στο να μετρούν τις φορές που η μπάλα αλλάζει χέρια.

Μετά την επιτυχία που είχε το βίντεο με το πείραμα το 1999, ο επιστήμονας θέλησε να δημιουργήσει ένα καινούριο βίντεο με ένα παρόμοιο πείραμα.

Με το νέο βίντεο ήθελε να αποδείξει ότι ακόμη κι αν κάποιος περιμένει να δει κάτι αναπάντεχο, όπως τον γορίλα, δεν σημαίνει ότι θα παρατηρήσει κι άλλες μη αναμενόμενες αλλαγές.

Αν κάποιος σας είχε ενημερώσει ότι στο βίντεο θα εμφανιστεί ένας γορίλας θα τον είχατε προσέξει, θα παρατηρούσατε ωστόσο ότι η κουρτίνα αλλάζει χρώμα ή ότι ένας από τους παίκτες φεύγει από το παιχνίδι;

enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα