Βίκη Καλογερά: Ανοίγουμε νέο παράθυρο στο σύμπαν!

Την ώρα που η Ελλάδα "στενάζει" ανάμεσα στα... μπλόκα των αγροτών και τις τηλεοπτικές άδειες, μια Ελληνίδα αστροφυσικός, η Βίκυ Καλογερά, έκανε υπερήφανη τη χώρα μας. Πως; Αποσπώντας μια κορυφαία διάκριση για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ως μέλος της ομάδας LIGO που επιβεβαίωσε τη θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν για τα βαρυτικά κύματα, έναν ολόκληρο αιώνα αργότερα!

"Καρποί" μετά από έρευνα ετών!

Μετά από έρευνα που διήρκησε περισσότερο από 15 χρόνια, η επιστημονική κοινοπραξία Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory ανακοίνωσε πως ανίχνευσε τα βαρυτικά κύματα, ένα καινούριο τύπο κυμάτων, η ύπαρξη του οποίου είχε προβλεφθεί από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν το 1916!

«Ο ίδιος έγραφε στη δημοσίευσή του ότι είναι τόσο αδύναμα αυτά τα κύματα που δεν περιμένουμε να έχουν καμία πρακτική σημασία και δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να τα ανιχνεύσουμε», εξηγεί στο newsit.gr η Ελληνίδα επιστήμων με καταγωγή από τις Σέρρες.

Η ίδια κάνει ακόμα λόγο για δουλειά πολλών δεκαετιών από την ερευνητική της ομάδα. «Κάποιοι έχουν αφιερώσει ολόκληρη την επιστημονική τους καριέρα προκειμένου να αναπτύξουν αυτούς τους ανιχνευτές», σημειώνει η κ. Καλογερά, η οποία είναι η βασική αστροφυσικός της διεθνούς συνεργασίας στην οποία μετέχουν περισσότεροι από 1000 ερευνητές.

Μία νέα αρχή;

Στο ερώτημα αν βρισκόμαστε στο τέλος μιας έρευνας που ξεκίνησε πριν από 100 χρόνια από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν ή αν πρόκειται για μια ανακάλυψη η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες για την επιστήμη της φυσικής, η Ελληνίδα ερευνήτρια είναι κατηγορηματική: «Είναι στην αρχή και για αυτό είναι τόσο σημαντικό. Για πρώτη φορά ανοίγουμε ένα καινούριο παράθυρό στο σύμπαν», λέει με χαρά και παρομοιάζει το επίτευγμα της LIGO με την τομή του Γαλιλαίου στη σύγχρονη αστρονομία.

Η αναγνώριση για την καθηγήτρια αστροφυσικής του πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο είναι διπλή καθώς πρόσφατα τιμήθηκε και με το βραβείο Hans A. Bethe για το 2016 από την American Physics Society (APS).

Η ίδια δεν κρύβει την πικρία της για την απουσία της Ελλάδας από ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα στέλνοντας, ωστόσο, ένα μήνυμα αισιοδοξίας από τη συμμετοχή μεμονωμένων, Ελλήνων ερευνητών οι οποίοι διαθέτουν τα προσόντα ώστε να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια, επιστημονικά δρώμενα.

 

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα