Παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη: Νέα μελέτη

Σύμφωνα με Σκοτσέζους επιστήμονες, οι κόρες τους αυτών των γυναικών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν μικρότερες ωοθήκες και λιγότερα ωάρια - Η παρακεταμόλη είναι το συνηθέστερο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του πόνου και του πυρετού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Η κατανάλωση παρακεταμόλης από έγκυες γυναίκες βλάπτει την γονιμότητα των θηλυκών απογόνων τους, προειδοποιούν Σκοτσέζοι επιστήμονες, καλώντας τις μέλλουσες μητέρες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι γυναίκες που κατά την διάρκεια της κύησης καταναλώνουν παρακεταμόλη, βλάπτουν την γονιμότητα των θηλυκών απογόνων τους καθώς οι κόρες τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν μικρότερες ωοθήκες και λιγότερα ωάρια.

Η παρακεταμόλη είναι το συνηθέστερο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του πόνου και του πυρετού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου υποστηρίζουν ωστόσο ότι, η παρατεταμένη χρήση παρακεταμόλης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θέτει σε κίνδυνο την γονιμότητα των θηλυκών απογόνων και καλούν τις γυναίκες να καταναλώνουν με φειδώ το φάρμακο. Και αν δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, τότε θα πρέπει να το καταναλώνουν στην μικρότερη δόση και για μικρό χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι, παλαιότερη έρευνα του ιδίου Πανεπιστημίου είχε δείξει ότι η παρατεταμένη χρήση παρακεταμόλης από έγκυες γυναίκες μπορεί να μειώσει την παραγωγή τεστοστερόνης σε άρρενα έμβρυα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου υποστήριζαν ότι οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές που συνιστούν  οι γιατροί. Δηλαδή το συγκεκριμένο παυσίπονο να λαμβάνεται στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.


protothema.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα