Στους Τζον Νας και Λιούις Νίρενμπεργκ το Βραβείο Άμπελ των μαθηματικών

Στους Αμερικανούς Τζον Νας και Λιούις Νίρενμπεργκ θα απονεμηθεί από κοινού το θεωρούμενο ως «Νόμπελ» των Μαθηματικών, Βραβείο Άμπελ 2015.

Οι δύο επιστήμονες θα βραβευθούν για το έργο τους στις μη γραμμικές μερικές διαφορικές εξισώσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται τόσο στα καθαρά μαθηματικά όσο και στην περιγραφή ποικίλων φυσικών φαινομένων.

Ο Τζον Νας είναι 86χρονος μαθηματικός του Πανεπιστημίου Πρίστον και έγινε διάσημος από τη βιογραφική ταινία του 2001 «Ένας υπέροχος άνθρωπος» (A beautiful mind) με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου.Είναι ο πρώτος επιστήμονας που κερδίζει και τα δύο βραβεία Νόμπελ και Άμπελ, καθώς το 1994 βραβεύτηκε με το Νόπελ Οικονομικών.

Ο Λιούις Νίρενμπεργκ είναι Καναδικής καταγωγής, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Επιστημών Courant του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Οι δύο τους -που ποτέ δεν έγραψαν μαζί μια επιστημονική εργασία, αλλά συνεργάστηκαν άτυπα στη δεκαετία του ΄50- θα μοιραστούν το βραβείο ύψους περίπου 765.000 δολαρίων, όπως ανακοίνωσε χθες η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων, σύμφωνα με το "Nature" και το "New Scientist" σε ειδική τελετή που θα γίνει στο Όσλο το Μάιο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα