Όσοι τρώνε τα νύχια τους είναι τελειομανείς

Το να "τρώει" κανείς τα νύχια του ή να τραβά τις τρίχες από τα μαλλιά του θεωρούνταν για καιρό ως ένα σημάδι νευρικότητας και άγχους.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα όμως, οι "κακές" αυτές συνήθειες θα μπορούσαν να αποτελούν ένα σημάδι… τελειομανίας.

Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η συμπεριφορά αυτή δεν αποτελεί ένδειξη άγχους.

Σε τεστ που έγιναν, οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να αρχίσουν να δαγκώνουν τα νύχια τους, όταν απογοητεύονταν με κάτι ή αν είχαν βαρεθεί –συναισθήματα τα οποία έχουν συνδεθεί με την τελειομανία.

Οι λεγόμενες "body-focused repetitive behaviours" (BFRB) επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που εστιάζουν στο σώμα, περιλαμβάνουν το δάγκωμα των νυχιών, το τράβηγμα των μαλλιών και το τσίμπημα του δέρματος.

"Πιστεύουμε ότι όσοι εμφανίζουν αυτές τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές μπορεί να είναι τελειομανείς, κάτι που σημαίνει ότι δε μπορούν να χαλαρώσουν και να φέρουν εις πέας διάφορα καθήκοντα σε ‘φυσιολογικούς ρυθμούς’" ανέφερε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ Kieron O'Connor.

"Κατά συνέπεια, είναι επιρρεπείς στην απογοήτευση, την ανυπομονησία και τη δυσαρέσκεια, όταν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους, ενώ βιώνουν και υψηλότερα επίπεδα πλήξης και ανίας" συνέχισε ο ίδιος, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει μια ισχυρή "γνωστική συνιστώσα" σε αυτού του είδους τις δράσεις, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από τελειομανείς πεποιθήσεις σχετικά με το πόσο οργανωμένος είναι κανείς.

"Παρά το γεγονός ότι αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να προκαλέσουν σημαντική δυσφορία, φαίνεται επίσης ότι ικανοποιούν και ωθούν μια κάποια μορφή ανταμοιβής" είπε ακόμη ο καθηγητής.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Behaviour Therapy and Experimental Psychiatry.

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα