Είστε έγκυος και καπνίζετε; Εικόνες από την αντίδραση των εμβρίων

Αν είστε έγκυος και καπνίζεται, πρέπει να δείτε την παρακάτω έρευνα. Σίγουρα, είναι γνωστό σε όλους ότι το να καπνίζει μια έγκυος γυναίκα βλάπτει σοβαρά την ανάπτυξη των εμβρύων.
Αυτό επιβεβαιώνεται πλέον και μέσω νέων εικόνων από υπέρηχους που είδαν το φως της δημοσιότητας: τις κινήσεις ενόχλησης που κάνουν με τα μικροσκοπικά τους χέρια τα ίδια τα έμβρυα, όπως αυτές εικονίζονται σε υπερηχογραφήματα με τετραδιάστατη απεικόνιση (4D).
Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να δείξουν τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου και χρησιμοποιούν τις εικόνες για να ενθαρρύνουν τις μητέρες να το κόψουν.
Η δρ Νάντια Ρέισλαντ, από το Πανεπιστήμιο του Ντάρχαμ, στη Βορειοανατολική Αγγλία, έχει καταγράψει χιλιάδες μικροσκοπικές κινήσεις εμβρύων κατά την πολυετή πείρα της στα 4D υπερηχογραφήματα. Για τις ανάγκες τις έρευνας παρακολούθησε 20 μητέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο James Cook του Μίντλεσμπρο, τέσσερις εκ των οποίων κάπνιζαν περίπου 14 τσιγάρα τη μέρα.

Επειτα από ενδελεχή μελέτη των υπερηχογραφημάτων τους κατά την 24η, την 28η, την 32η και την 36ή εβδομάδα της κύησης, παρατήρησε ότι τα έμβρυα των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν έκαναν πολύ περισσότερες επαναλαμβανόμενες κινήσεις με το στόμα τους ή άγγιζαν τον σώμα τους απ’ ότι τα έμβρυα των οποίων οι μητέρες δεν κάπνιζαν.

Στις συγκλονιστικές αυτές εικόνες φαίνεται πως τα έμβρυα των οποίων οι μητέρες καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αγγίζουν το στόμα και το πρόσωπό τους πολύ πιο συχνά από εκείνα των οποίων οι μητέρες αποφεύγουν το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό αποτελεί ένδειξη πως καθυστερεί η ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματός τους, αφού όπως έχει παρατηρηθεί τα έμβρυα αγγίζουν τα πρόσωπά τους όλο και λιγότερο, όταν μεγαλώνουν και αναπτύσσονται φυσιολογικά.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πολλά χρόνια τις εγκύους να κόψουν το κάπνισμα, καθώς αποδεδειγμένα αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και για θάνατο του εμβρύου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα