Ο έρωτας αφήνει το αποτύπωμα του στον εγκέφαλό μας

Και όμως ο έρωτας αποτυπώνεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο και αυτό είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο.
Επιστημονική έρευνα που πραγματοποίησαν Κινέζοι ερευνητές απέδειξε ότι όταν κανείς ερωτεύεται συμβαίνουν ορατές αλλαγές σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, στην ανταμοιβή, στην υποκίνηση, στην κοινωνική λειτουργικότητα κ.α. Ενώ, μια συγκεκριμένη περιοχή -ο κερκοφόρος πυρήνας- ενεργοποιείται, όταν κανείς χωρίζει.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χεφέϊ, με επικεφαλής τον Δρ Σιαοτσού Ζανγκ, υπέβαλαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) 100 άνδρες και γυναίκες, που είτε δήλωσαν ερωτευμένοι, είτε πρόσφατα είχαν χωρίσει, είτε δεν είχαν ερωτευτεί ποτέ.

Οι "ερωτευμένοι" εγκέφαλοι εμφάνιζαν κάποια κοινά στοιχεία όταν τα άτομα παρατηρούσαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους, κατά τη διάρκεια της fMRI. Ανάλογα ίχνη εγκεφαλικής δραστηριότητας δεν παρατηρήθηκαν στα άτομα που, είτε είχαν χωρίσει, είτε δεν είχαν ερωτευθεί ποτέ.

Το νευρωνικό αποτύπωμα του έρωτα στον ανθρώπινο εγκέφαλο υπάρχει σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Η μελέτη μας παρέχει τις πρώτες ενδείξεις για τις αλλαγές που σχετίζονται με τον έρωτα στην υποκείμενη αρχιτεκτονική του εγκεφάλου. Τα ευρήματα ρίχνουν νέο φως στους νευροφυσιολογικούς μηχανισμούς της αγάπης», σχολιάζει ο Δρ Ζανγκ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα