Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες

Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Duke των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι, σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες βιώνουν περισσότερο τις ψυχικές και σωματικές συνέπειες από την ανεπαρκή ανάπαυση στη διάρκεια της ημέρας.

Η μελέτη, της οποίας ηγήθηκε ο κλινικός ψυχολόγος και ειδικός σε προβλήματα ύπνου, Michael Breus, υπολόγισε τις αντίστοιχες ανάγκες ανδρών και γυναικών στον ύπνο αξιολογώντας την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν την ανεπαρκή/ελλιπή ανάπαυση.

Σύμφωνα με τον Breus, το πείραμα έδειξε σαφή διαφορά μεταξύ των δύο φύλων: "Βρήκαμε ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες κατάθλιψης, περισσότερο θυμό και αυξημένο εκνευρισμό και εχθρότητα νωρίς το πρωί", επισήμανε ο ίδιος.

Μία από τις κύριες λειτουργίες του ύπνου είναι να επιτρέπει στον εγκέφαλο να ανακάμψει και να "αυτοεπισκευαστεί". Κατά τη διάρκεια του βαθέος ύπνου, ο φλοιός -το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη σκέψη, τη μνήμη, τη γλώσσα κ.α.- αποσυνδέεται από τις αισθήσεις και μπαίνει σε "λειτουργία ανάκτησης".

Όσο μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφάλου του χρησιμοποιεί ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερο έχει ανάγκη να αναπαυθεί μέσω του ύπνου. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο περισσότερο τον εγκέφαλό τους από ό,τι οι άνδρες και αυτός είναι, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο βασικός λόγος που χρειάζονται περισσότερο και καλύτερης ποιότητας ύπνο το βράδυ.


onmed

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα