Δημιούργησαν σε επτά μέρες τεχνητό αγγείο

Μια επαναστατική μέθοδο για όσους παρουσιάζουν προβλήματα στις φλέβες και έχουν ανάγκη από νέα αιμοφόρα αγγεία ανέπτυξαν επιστήμονες στη Σουηδία, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό αγγείο σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας χρησιμοποιώντας μόνο μια μικρή ποσότητα αίματος!

Οπως εξηγούν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους, μέχρι σήμερα για να βοηθήσουν τους ασθενείς που δεν διέθεταν κάποια φλέβα, όπως εκείνη που συνδέει τη γαστρεντερική οδό με το συκώτι, έπρεπε να αναπτύξουν ένα μόσχευμα από βλαστοκύτταρα που θα αφαιρούσαν από τον μυελό των οστών του ασθενούς. Ο μυελός των οστών αποτελεί πλούσια πηγή βλαστοκυττάρων, όμως η διαδικασία της αφαίρεσής του είναι επεμβατική και πολύ επώδυνη.

Για τον λόγο αυτόν η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Suchitra Sumitran - Holgersson από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska σκέφτηκε ότι πρέπει να υπάρχει τρόπος να πάρει κανείς τα κύτταρα αυτά από το αίμα. Ετσι άρχισε την έρευνά της σε συνεργασία με τον Michael Olausson, καθηγητή Βιολογίας που ειδικεύεται σε θέματα μεταμοσχεύσεων, και διαπίστωσε με έκπληξη ότι κάτι τέτοιο όχι μόνο ήταν εφικτό, αλλά επιπλέον στέφθηκε με επιτυχία από την πρώτη κιόλας προσπάθεια.

Δυο κουταλιές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ερευνητών, η αφαίρεση των βλαστοκυττάρων έγινε με τη χρήση μικρής ποσότητας αίματος που αντιστοιχεί σε δύο κουταλιές και μάλιστα το ίδιο το αίμα ήταν εκείνο που επιτάχυνε την ανάπτυξη της νέας φλέβας. «Ολόκληρη η διαδικασία είχε διάρκεια μόλις μιας εβδομάδας, διάστημα πολύ σύντομο σε σχέση με τον έναν μήνα που απαιτείται με την προηγούμενη μέθοδο» είπε η Suchitra Sumitran - Holgersson.

Η νέα μέθοδος έχει εφαρμοστεί ήδη με απόλυτη επιτυχία σε τρεις ασθενείς, δύο εκ των οποίων παιδιά, γι' αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο μέλλον θα βοηθήσει σημαντικά χιλιάδες ανθρώπους που πάσχουν ή αναρρώνουν από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως είναι οι κιρσοί και το έμφραγμα. Η έκθεση των ερευνητών έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «EBio Medicine».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα