Ο Μίμας κρύβει υπόγειο ωκεανό;

Ο θαυμαστός κόσμος του ηλιακού μας συστήματος δεν έχει τέλος…

Ένα από τα μικρότερα φεγγάρια του Κρόνου, ο Μίμας, με μόνο 400 χιλ. διάμετρο, είναι πιθανό να φιλοξενεί έναν τεράστιο υπόγειο ωκεανό στο εσωτερικό του, κάτω από την παγωμένη και γεμάτη κρατήρες επιφάνειά του.

Οι απόψεις των επιστημόνων είναι διαφορετικές και υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το υπέδαφος του δορυφόρου. Πάντως αν  όντως συμβαίνει αυτό, τότε ο Μίμας έρχεται να προστεθεί σε εκείνα τα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος, όπως οι δορυφόροι Ευρώπη και Εγκέλαδος, που μπορεί να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής.

Ο Μίμας ή Μίμαντας  στην ελληνική μυθολογία, ήταν ένας γίγαντας που τον σκότωσε ο Δίας κατά τη διάρκεια της γιγαντομαχίας. Τώρα ως δορυφόρος του Κρόνου είναι στην «παρέα» των 62 φεγγαριών του μεγάλου πλανήτη και η ιδιαιτερότητά του είναι ότι  εμφανίζει μια ιδιόμορφη ταλάντευση γύρω από τον πολικό άξονά του, καθώς κινείται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο.

Αυτό έγινε γνωστό μόνο πρόσφατα με την αποστολή «Κασίνι» της NASA,  που από το 2005 μελετά το σύστημα του Κρόνου. Αυτή η ταλάντευση μπορεί να οφείλεται είτε σε μια υπόγεια θάλασσα 25 έως 30 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνειά του, είτε στο ότι ο πυρήνας του Μίμα δεν έχει το συνηθισμένο σφαιρικό αλλά επίμηκες σχήμα, σαν μπάλα του ράγκμπι!

Σε πρώτη φάση  η θεωρία περί υπόγειου ωκεανού φαίνεται κάπως απίθανη, επειδή στην επιφάνεια του Μιμά δεν έχουν εντοπιστεί καθόλου ίχνη υγρού νερού ή κάποιας γεωλογικής δραστηριότητας. Παρ’ όλα αυτά, η άκρως εκκεντρική ελλειπτική τροχιά του, που τη μία τον φέρνει πολύ κοντά στον Κρόνο και την άλλη πολύ μακριά, είναι πιθανό να  δημιουργούν πάνω του μεγάλες αυξομειώσεις βαρυτικής έλξης από τον μητρικό πλανήτη του.

Ο αστρονόμος Ραντουάν Τατζεντίν του Πανεπιστημίου Κορνέλ, επικεφαλής της διεθνούς επιστημονικής ομάδας που έκανε τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science», αναφέρει ότι : «Ως τώρα θεωρούσαμε τον Μίμα ένα βαρετό φεγγάρι. Αν, όμως, πράγματι έχει έναν ωκεανό, αυτό σίγουρα θα τον καθιστούσε άλλο ένα ενδιαφέρον σώμα στο ηλιακό μας σύστημα, που θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο εκείνων που δυνητικά είναι φιλικά προς τη ζωή».

Αυτή η εκκεντρική τροχιά  έχει σαν αποτέλεσμα  να προκαλούνται εσωτερικές παλιρροιακές δυνάμεις και τριβές, εξαιτίας των οποίων μπορεί να υπάρχει αύξηση της θερμότητας στο εσωτερικό του. Αυτή θα ήταν δυνατό να λιώνει σταδιακά τον πάγο και έτσι να έχει δημιουργήσει μια κρυφή θάλασσα στα έγκατά του. Όσο η τροχιά παραμένει εκκεντρική, ο ωκεανός θα διατηρείται. Ένα ιδιαίτερο γνώρισμα του Μιμά, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι ο τεράστιος κρατήρας Χέρσελ, ο οποίος καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της επιφάνειας του. Αυτός ο τεράστιος κρατήρας δίνει και το χαρακτηριστικό σχήμα του Μίμα και γι αυτό τον έχουν ονομάσει «Άστρο του Θανάτου», λόγω της ομοιότητάς του με τον διαστημικό σταθμό στην ταινία «Ο πόλεμος των Άστρων».

 

www.enallaxnews.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα