Η Αμφίπολη διχάζει τους αρχαιολόγους

Όσο δεν «μιλάει» το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά τόσο περισσότερο ανεβαίνει το «θερμόμετρο» της έντασης μεταξύ των αρχαιολόγων για τα ευρήματα της Αμφίπολης. Αφορμές αντιπαράθεσης δυο, αλλά πολύ βασικές: Ποιος βρίσκεται θαμμένος στον τάφο και για το πότε χρονολογείται το μνημείο.

Στα όσα υποστήριξε αλλά και στις αιχμές που άφησε κατά συναδέλφων της η επικεφαλής των ερευνών στην Αμφίπολη αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη απάντησε το πρωί της Παρασκευής η καθηγήτρια Αρχαιολογίας Όλγα Παλαγιά.

«Στενοχωρήθηκα για την προσωπική επίθεση που μου έγινε… επειδή απλά διαφώνησα μαζί της» δήλωσε στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1 η Όλγα Παλαγιά.

«Το ότι εξέφρασα την άποψή μου για να κερδίσω 5 λεπτά δημοσιότητα, ήταν κάτι που με στεναχώρησε πάρα πολύ» ανέφερε η καθηγήτρια Αρχαιολογίας και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό, όμως με τα 5 λεπτά δημοσιότητα δεν συμβαίνει με όλους τους άλλους συναδέλφους που βγήκαν και μίλησαν; Ίσως επειδή εκείνοι συμφώνησαν με την κ. Περιστέρη».

Επιμένοντας στην άποψη της ότι ο τάφος στην Αμφίπολη είναι ρωμαϊκός, η Όλγα Παλαγιά σημείωσε: «Η άποψή μου είναι σταθερή και δεν αλλάζει. Η περιοχή εκείνη είναι νεκροταφείο. Ακόμη και ο Λέων που βρέθηκε ίσως να ήταν σε κάποιο μνημείο. Δεν μπορείς να το συνδέσεις με τον Τύμβο. Από τα τεκμήρια της ανασκαφής δεν προκύπτει ότι ο τάφος είναι του 4ου αιώνα και έως εκ τούτου δεν αποκλείεται να είναι ρωμαϊκός».

Σχετικά με την αντιπαράθεσή της επί προσωπικού με την Κατερίνα Περιστέρη η Όλγα Παλαγιά δήλωσε ότι «είναι δεδομένο ότι κανείς δεν έχει εικόνα της ανασκαφής καλύτερα από την κ. Περιστέρη. Ούτε εγώ που διαφωνώ, ούτε για εκείνους που συμφωνούν μαζί της επιτρέπεται η είσοδος στο χώρο της ανασκαφής».

«Μακάρι να βρει στοιχεία να με διαψεύσει. Θα τα δεχτώ αμέσως. Αλλά ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία» ανέφερε η Όλγα Παλαγιά στον Παραπολιτικά 90,1, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «βιάστηκε η κ. Περιστέρη να με διαψεύσει. Είπα την άποψή μου, όπως και πολλοί άλλοι. Κάθε μέρα εμφανίζεται κάποιος και λέει τη γνώμη του. Δεν είπα ότι η κ. Περιστέρη δεν κάνει σωστά την δουλειά της. Είπα ότι απλά εγώ δεν έχω πειστεί. Αυτό, όμως που έχει σημασία, πέρα από την όποια αντιπαράθεση είναι ότι: «Δεν έχει σημασία ποιος είναι στον Τύμβο ή πότε έγινε. Αν το μνημείο είναι Ελληνιστικό ή Ρωμαϊκό. Ο Τύμβος και το μνημείο δεν χάνουν την αξία του».

www.topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα