Αμφίπολη: Ο τάφος δεν είναι του Μ. Αλεξάνδρου, είναι των Ρωμαίων

Το ενδεχόμενο ο τάφος της Αμφίπολης να είναι μεταγενέστερος της ελληνιστικής περιόδου έριξε στο τραπέζι ο ιστορικός, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας, Χάρης Τζάλας.

Ο κ. Τζάλας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ, έκανε έκκληση για υπομονή. "Μη βιαζόμαστε να βρούμε τον ένοικο του τάφου, μην ξεχνάτε ότι για τον τάφο, τον αποκαλούμενο του Φιλίππου στη Βεργίνα, μετά από εκατοντάδες άρθρα, δεν είμαστε ακόμη σίγουροι για το ποιοι έχουν ταφεί εκεί μέσα και έχουν περάσει 30 χρόνια...", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Χ. Τζάλας επισήμανε τις διακριτές διαφορές του τάφου της Αμφίπολης από τους μακεδονικούς τάφους.

"Ο τάφος της Αμφίπολης έχει μεγάλες διαφορές από τους κλασικούς μακεδονικούς τάφους. Σε σχέση με τον τάφο της Βεργίνας είναι πολύ διαφορετικός. Η χρονολόγηση του τάφου δεν μπορεί να κριθεί μόνο από τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες, είναι πιθανόν ο τάφος να είναι μεταγενέστερος", εξήγησε.

"Ακόμη κι αν βρεθούν οστά ή άλλα ευρήματα, οι αρχαιολόγοι, ειδικά οι ειδικευόμενοι στους μακεδονικούς τάφους, θα συζητούν για χρόνια", πρόσθεσε.

Πάντως, ο Έλληνας ιστορικός είναι σίγουρος ότι ο τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί.

"Ο τάφος είναι συλημένος και κάποια κινητά ευρήματα θα βοηθήσουν να δοθούν στοιχεία στους αρχαιολόγους. Είναι σίγουρο ότι ο τάφος έχει συληθεί. Είναι γεμάτος χώματα, έχουν αφαιρεθεί τα κεφάλια από τις Σφίγγες, είναι βέβαιο ότι έχει διαταραχθεί", εξήγησε ο κ. Τζάλας.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ανακαλυφθεί και τέταρτος θάλαμος στον τύμβο Καστά, ο Χρήστος Τζάλας απάντησε: "
Με την πληροφόρηση που είχα και με βάση τα σχέδια που έχουν κυκλοφορήσει, σταματάμε στον τρίτο θάλαμο και δεν υπάρχει τέταρτος".

www.news.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα