Το θαύμα της ζωής: Η ανάπτυξη ενός εμβρύου κύτταρο, κύτταρο

Ερευνητές αποκάλυψαν μια εντυπωσιακή τεχνική, η οποία καταγράφει πώς αναπτύσσεται κάθε κύτταρο ξεχωριστά ώστε να δημιουργηθεί ένα έμβρυο ζώου.

Στο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα δείχνουν με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο πώς αναπτύσσεται ένα έμβρυο και σ’ αυτό μπορεί κανείς να διακρίνει το κάθε ένα κύτταρο.

Όπως λένε, η νέα αυτή τεχνική, θα τους επιτρέψει να καταγράψουν με κάθε λεπτομέρεια και την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και να εντοπίσουν προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν.

Οι ερευνητές αναπτύσσουν τη συγκεκριμένη τεχνική από το 2012 και τονίζουν ότι στόχος τους είναι να ανακατασκευάσουν το θεμελιώδες σχέδιο δημιουργίας των ζώων, εντοπίζοντας κάθε ένα κύτταρο από την αρχή της ανάπτυξής του μέχρι τα τελευταία στάδια, ώστε να μάθουν τα πάντα γύρω από την κίνηση και τον διαχωρισμό των κυττάρων.

«Θέλουμε να κατανοήσουμε πώς διαμορφώνεται το νευρικό σύστημα. Ουσιαστικά θέλουμε να συγκεντρώσουμε την εξελικτική ιστορία κάθε κυττάρου στο νευρικό σύστημα και να συνδέσουμε αυτή την πληροφορία με την τελική λειτουργία του κυττάρου», είπε ο επικεφαλής των επιστημόνων Φίλιπ Κέλερ.

Τα κύτταρα σε ένα έμβρυο που αναπτύσσεται έχουν διαφορετικό σχήμα, συμπεριφορά και μπορεί να είναι τόσο πυκνά, ώστε να είναι δύσκολο για έναν υπολογιστή να τα εντοπίσει ένα, ένα. Αναπόφευκτα οι μεταβολές στην εικόνα και την ποιότητα περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την ανάλυση.

Η εικόνα των κυττάρων καταγράφηκε από μικροσκόπιο υψηλής ταχύτητας που μπορεί να μπορεί να απεικονίσει ταχύτατα την κίνηση των κυττάρων.

Για να δοκιμάσουν μάλιστα την δύναμη της τεχνικής αυτής, η ομάδα των επιστημόνων μάζεψαν εικόνες από την αρχή της δημιουργίας του νευρικού συστήματος και καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του σε ένα έμβρυο μύγας.

Με τη μέθοδό τους αυτή κατάφεραν να εντοπίσουν και να καταγράψουν την ανάπτυξη 295 νευροβλάστες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πιθανό να προβλέψουν τη μελλοντική μοίρα και λειτουργία πολλών κυττάρων, βασισμένοι στην πρώιμη δυναμική τους συμπεριφορά.

article-0-1FDBF0C700000578-36_634x531.jpg

article-0-1FDBF0CB00000578-785_634x324.jpg

article-0-1FDBF0D300000578-196_634x325.jpg

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα