Οταν η Ανταρκτική θύμιζε Καλιφόρνια

Μια ακόμη μελέτη έγινε για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στο μακρινό παρελθόν στις νοτιότερες περιοχές του περιοχές και ειδικά την Ανταρκτική. Οπως φαίνεται υπήρξε κάποια εποχή που η παγωμένη ήπειρος είχε συνθήκες παρόμοιες με εκείνες της ηλιόλουστης Καλιφόρνια.
Ζεστή ήπειρος

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ που διερεύνησαν τις συνθήκες που επικρατούσαν στις νοτιότερες περιοχές της Γης κατά την Ηώκαινο περίοδο που ξεκίνησε πριν από περίπου 55 εκ. έτη και διήρκεσε περίπου 20 εκ έτη.

Εχει διαπιστωθεί ότι εκείνη την περίοδο υπήρξαν μεγάλες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη με αποτέλεσμα να υπάρξουν κλιματικές μεταβολές παρόμοιες με αυτές που βιώνει και σήμερα. Με απλά λόγια υπήρξε αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι την Ηώκαινο περίοδο η Ανταρκτική βίωνε θερμοκρασίες παρόμοιες με εκείνες της Καλιφόρνια σήμερα.

Υπολογίζουν ότι η μέση θερμοκρασία στην Ανταρκτική εκείνη την περίοδο ήταν περίπου 14 βαθμούς Κελσίου. Στις πολικές περιοχές του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού η κατάσταση ήταν ακόμη πιο θερμή αφού σύμφωνα με τους ερευνητές οι συνθήκες προσομοίαζαν εκείνες της Φλόριδα σήμερα με τη μέση θερμοκρασία να αγγίζει τους 22 βαθμούς Κελσίου.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS» και αναμένεται να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των κλιματικών μεταβολών που εξελίσσονται αυτή την περίοδο στην Ανταρκτική.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα