Το Tetris... μπορεί να βοηθήσει την όραση!

Ένα βιντεοπαιχνίδι, το Tetris, φαίνεται πως σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να βοηθήσει την όραση!

Συγκεκριμένα οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ δοκιμάζουν ένα καινοτόμο μέσο για την βελτίωση της λειτουργίας της όρασης σε ενήλικες. Ένα παιχνίδι που αναγκάζει τα δύο μάτια να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν το πρόβλημα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα στο περιοδικό Current Biology, οι ερευνητές συνέκριναν την βελτίωση που επιφέρει η κάλυψη του υγιούς οφθαλμού σε σχέση με αυτή που επιφέρει το γνωστό παιχνίδι Tetris. Τα μάτια των ασθενών που έπαιζαν Tetris φορώντας ένα ειδικό μηχάνημα που λειτουργεί όπως τα κιάλια έδειξαν τετραπλάσια βελτίωση από τα μάτια αυτών που ζούσαν με το «καλό» μάτι καλυμμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρόμοιες έρευνες που έγιναν στην Αγγλία και στη Σκωτία έδειξαν ότι και τα παιδιά με στραβισμό ευνοήθηκαν θεαματικά μέσω ενός παιχνιδιού που μοιάζει με το Tetris. O κυρίως ερευνητής της ομάδας πιστεύει ότι αυτού του είδους η άσκηση πρέπει να γίνει η πρότυπη θεραπεία για ενήλικες με αμβλυωπία.

Οι προηγούμενες θεραπείες, οι οποίες αφορούσαν κυρίως την κάλυψη του δυνατού ματιού ώστε το αδύναμο να εξαναγκαστεί να εργαστεί, είχαν μερική επιτυχία στα παιδιά και ήταν αναποτελεσματικές στους ενήλικες.

"Το κλειδί για τη βελτίωση της όρασης στους ενήλικες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν εναλλακτικές θεραπείες, είναι η δημιουργία συνθηκών που αναγκάζουν τα μάτια να συνεργαστούν για πρώτη φορά ώστε να επιτελέσουν μια συγκεκριμένη εργασία", δήλωσε ο Δρ. Robert Hess, επικεφαλής της μελέτης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα