To ”Top 10” των αρχαιολογικών γεγονότων το 2011

Το 2011 πλησιάζει στο τέλος του και το αμερικανικό περιοδικό «Archaeology» παρουσιάζει το «Top 10» των αρχαιολογικών ανακαλύψεων της χρονιάς που πέρασε. Περιλαμβάνει, επίσης, έρευνες, γεγονότα, καθώς και αναφορές στις επιπτώσεις που είχαν για τα μνημεία οι πολεμικές συγκρούσεις, σε διάφορες περιοχές.

Στη λίστα δεν υπάρχει κάποιο γεγονός που να αφορά τη χώρα μας, όχι γιατί δεν υπήρξαν αρχαιολογικές δραστηριότητες, αλλά πιθανό λόγω έλλειψης στοιχείων. Άλλωστε και το περιοδικό επισημαίνει πως αυτό που θα μείνει στην ιστορία το 2011 είναι η πολιτική και οικονομική κρίση στον κόσμο.

Στο «Top 10» περιλαμβάνονται, χωρίς αξιολογική σειρά πάντως, τα εξής γεγονότα:

- Ταφή Βίκινγκ σε πλοίο, που ήρθε στο φως σε εξαιρετικά καλή κατάσταση στη Σκωτία. Ο νεκρός ήταν υψηλόβαθμος πολεμιστής που είχε ταφεί με τα όπλα του.

- Αποκάλυψη κτιρίου από λάσπη της Νεολιθικής εποχής στην Ιορδανία. Χρονολογείται 11.700 χρόνια πριν από σήμερα και έχει σχήμα οβάλ.

- Οι ερευνητικές εξελίξεις σχετικά με την αναζήτηση υπολειμμάτων δέρματος σε απολιθωμένα κατάλοιπα του Australopithecus sediba που ανακαλύφθηκαν στη Νότια Αφρική.  Χρονολογούνται 2,2 εκατομμύρια χρόνια πριν.

- Αποκάλυψη των αρχαιότερων εξημερωμένων σκύλων στην Τσεχία. Τα ευρήματα χρονολογούνται 31.500 χρόνια πριν.

- Αποκάλυψη σπάνιας ταφής γυναίκας, που ήταν ηγεμόνας των Μάγια στη Γουατεμάλα.

- Ψηφιακή ανασύνθεση του «Γυμνασίου μονομάχων» που βρέθηκε στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Καρνούντουμ στην Αυστρία.  Εκεί, έχει ανακαλυφθεί το τέταρτο σε μέγεθος στον κόσμο, σχολείο για μονομάχους του 4ου μ. Χ. αιώνα.

- Αποκάλυψη υπολειμμάτων γεύματος σε κινεζικές ταφές στις επαρχίες Σαανξί και Ξινγκιάνγκ.

- Πόλεμος και εθνογένεση μέσα από την ανασκαφή προκολομβιανών εγκαταστάσεων στην άκρη της λίμνης Τιτικάκα του Περού.

- Αποκάλυψη του φαλαινοθηρικού «Δύο Αδέρφια» που βυθίστηκε το 1823 στη Χαβάη. Το πλοίο έχει ξεχωριστή θέση στη λογοτεχνική ιστορία, γιατί καπετάνιος του ήταν ο σκληροτράχηλος Τζόρτζ Πόλαρντ Τζούνιορ. Η ιστορία του πρώτου πλοίου του Πόλαρντ, του «Εσεξ» ενέπνευσε τον Χέρμαν Μέλβιλ για τη δημιουργία του περίφημου έργου του «Μόμπι Ντικ».

- Η «Αραβική Άνοιξη» και οι επιπτώσεις της στα μνημεία των χωρών της Μ. Ανατολής.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα