Η αρχαιότερη γυάλινη φιάλη στον κόσμο βρέθηκε στην Κύπρο

 

Φιάλη, κατασκευασμένη από ράβδους γυαλιού, λιωμένες πάνω σε σκούρα πράσινη βάση, όπως αυτές που κατασκευάζονταν στην Αίγυπτο και αποτελούν συνήθη ευρήματα σε νεκροταφεία Κοπτών, βρέθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο Κουρίου και πρόκειται πιθανόν για το αρχαιότερο μέχρι στιγμής παράδειγμα στον κόσμο.

Ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων αναφέρει πως συνεχίστηκε και κατά το 2016 η αποκάλυψη στοιχείων, που σχετίζονται με το μεγάλο σεισμό που έπληξε το Κούριο τον 4ο αι. μ.Χ., εντός του Αρχαιολογικού Χώρου Κουρίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Kourion Urban Space Project (KUSP)».

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το μεγάλων διαστάσεων κτήριο που ανασκάπτει η ομάδα είναι είτε οικία πλουσίων, ή δημόσιο κτήριο, παρ’ όλο που το μέγεθος και το ιστορικό ανέγερσής του παραμένουν ακόμη άγνωστα». Στο κτήριο εντοπίσθηκαν θραύσματα από εισηγμένη, μεγάλων διαστάσεων φιάλη (πιάτο) (διαμέτρου πέραν των 60 εκ.), η οποία είχε ανακαλυφθεί αρχικά το 2014. Πιθανόν το κτήριο να ήταν διώροφο, ενώ η μορφή της κάτοψής του παραμένει υπό διερεύνηση.

Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου

Η σύνδεση του Κουρίου με την Αίγυπτο φαίνεται επίσης από έναν αιγυπτιακού τύπου αμφορέα, ο οποίος βρέθηκε κοντά στο δάπεδο δωματίου που έχει ερμηνευθεί ως κουζίνα. Ο πλούτος που τεκμηριώνεται στην αρχαία αυτή οικία είναι ιδιαίτερα εμφανής σε ένα μεγάλων διαστάσεων δωμάτιο με ψηφιδωτό δάπεδο, μαρμαροθετήματα και επιχρίσματα στους τοίχους.

Η ανάλυση της κεραμικής που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του KUSP, στην οποία ανήκει και ο Δρ. Scott Moore του Indiana University of Pennsylvania, χρονολογεί τον σεισμό στα μέσα του 4ου αιώνα. Τη χρονολόγηση αυτή επιβεβαιώνει και η ανάλυση των νομισμάτων που βρέθηκαν στο κτήριο.

Αρχαιολογικός Χώρος Κουρίου

elculture

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα