Το ναυάγιο της Ζακύνθου εκπέμπει ξανά SOS

Πρόκειται για το πιο όμορφο αξιοθέατο της Ζακύνθου. Το κουφάρι του πλοίου «Παναγιώτης» βρίσκεται επί 36 χρόνια στην παραλία Ναυάγιο με χιλιάδες τουρίστες να έρχονται από κάθε γωνιά του κόσμου για να το δούνε. Σήμερα εκπέμπει για δεύτερη φορά στην ιστορία του SOS.

Το περίφημο ναυάγιο της Ζακύνθου παρουσιάζει σημαντικές φθορές, διάβρωση και ρωγμές στο κουφάρι του, από τις οποίες μάλιστα κινδυνεύει η στατικότητα του.

Επιστήμονες που μελετούν το ναυάγιο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι πρέπει να γίνει μια επιστημονική μελέτη από το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος σε συνεργασία και με άλλα ιδρύματα για να γίνει η συντήρηση του.

Η ιστορία του ναυαγίου

Tο ναυάγιο τοποθετείται χρονολογικά στο 1980, ενώ το πλοίο το οποίο ναυάγησε μετέφερε λαθραία τσιγάρα.

Την 2 -2 - 1980 και το πλοίο «Παναγιώτης» με πενταμελές πλήρωμα και μεταφέροντας φορτίο 1895 κούτες τσιγάρα ενώ βρισκόταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κεφαλονιάς - Ζακύνθου, υπέστη βλάβη στην κύρια μηχανή και έμεινε ακυβέρνητο.

Αποτέλεσμα ήταν να προσαράξει στη βραχώδη και απόκρημνη ακτή ΒΑ της Ζακύνθου όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Επί του πλοίου επέβαιναν 3 Έλληνες ως συνεργείο για επιδιόρθωση μηχανικής βλάβης και ένας Ιταλός ως συνοδόςφορτίου.

Το πλήρωμα με πνευρσή λέμβο αποβιβάστηκε σε βραχώδη ακτή όπου στη συνέχεια διασχίζοντας δύσβατη ορεινή περιοχής έφθασε στην Κοινότητα Βολιμών όπου και ενημέρωσε το Σταθμό Χωροφυλακής Βολιμών για το συμβάν.

Ακόμα και σήμερα η παραλία έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Από την πόλη της Ζακύνθου, το γειτονικό πόρτο Βρώμη αλλά και από άλλα σημεία του νησιού φεύγουν καθημερινά καραβάκια για την παραλία του ναυαγίου.

tvxs

Δείτε βίντεο της Μαρίας Καρχιλάκη για το ναυάγιο της Ζακυνθου

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα