Δείτε την τρισδιάστατη απεικόνιση του ταφικού ηρώου του Αριστοτέλη!

Ο επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Κώστας Σισμανίδης, μίλησε στον Νίκο Ευαγγελάτο, στα Parapolitika 90,1 για το χρονικό της ανασκαφικής έρευνας...

Το πιο σπουδαίο εύρημα από την ανασκαφική έρευνα που ξεκίνησε το 1990 στα αρχαία Στάγειρα, ο τάφος του Αριστοτέλη, ανακοινώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια». Οι πολυετείς έρευνες αφήνουν ελάχιστες αμφιβολίες για το εξαιρετικής σημασίας ταφικό μνημείο. Τόσο τα ανασκαφικά δεδομένα όσο και οι παλιές γραμματειακές πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη, δεν μπορεί παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε από τον διδάκτορα κλασσικής αρχαιολογίας, Κώστα Σισμανίδη, ο οποίος έχει κάνει τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων και ήταν επικεφαλής της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Όπως είπε ο κύριος Σισμανίδης στον Νίκο Ευαγγελάτο, στα Parapolitika 90,1: ''Ξεκίνησα την ανασκαφή το 1990 και το 1996 βρήκαμε το συγκεκριμένο οικοδόμημα. Απέφυγα να το ανακοινώσω γιατί ήθελα να ψάξω όλα τα αρχαία κείμενα για να συγκεντρώσω περισσότερες πληροφορίες. Από τη μελέτη κατέληξα ότι αυτό που είχαμε μπροστά μας, ήταν ο τάφος του Αριστοτέλη. Υπήρχε είσοδος στο μνημεό και ένας φαρδύς δρόμος που οδηγούσε σε αυτό''.

Το ταφικό οικοδόμημα εντοπίστηκε ανάμεσα στη στοά του 5ου αιώνα και στον αρχαϊκό ναό του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σώτειρας (6ος αιώνας π.Χ.), μεταξύ της αρχαϊκής και της κλασικής πόλης, στη χερσόνησο «Λιοτόπι». Η αψιδωτή του κάτοψη (10 περίπου μέτρα), το σχήμα του, η ύπαρξη ορθογώνιου μαρμαροθετημένου δαπέδου με κενή επιφάνεια-βωμό (1,30x1,70 μ.) είχαν προβληματίσει πολύ, καθώς περιβάλλει επακριβώς έναν τετράγωνο βυζαντινό πύργο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι Βυζαντινοί το κατέστρεψαν αναταράσσοντας εντελώς τα αρχαιολογικά στρώματα. Ο ημικυκλικός τοίχος του ταφικού μνημείου, ωστόσο, διατηρείται σε ύψος δύο περίπου μέτρων. Το οικοδόμημα έφερε στέγη με κεραμίδια από το βασιλικό κεραμοποιείο, επιβεβαιώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του. Υπερυψωμένος, πλατύς κτιστός δρόμος οδηγούσε σε είσοδο του μνημείου, που ήταν προσπελάσιμο για προσφορές και απονομή τιμών.

Στο ταφικό ηρώο του Αριστοτέλη και στα ερείπια της πόλης όπου περπάτησε πριν από 2.400 χρόνια θα ξεναγηθούν αύριο 250 και πλέον αριστοτελιστές από 40 χώρες, οι οποίοι μελετούν με ευλάβεια το έργο του πιο αναγνωρίσιμου Ελληνα φιλόσοφου.

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα