Frankie Manning: H Google τιμά τον θρυλικό Αμερικανό χορευτή

Ο θρυλικός χορευτής και χορογράφος Frankie Manning, έχει σήμερα την τιμητική του, αφού η Google του αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τα 102 χρόνια από τη γέννησή του.

Ο Manning, που θεωρείται «πατέρας» του Lindy Hop, γεννήθηκε στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα στις 26 Μαΐου του 1914, όμως σε ηλικία μόλις 3 ετών μετακόμισε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης με τη μητέρα του, η οποία ήταν χορεύτρια. Έμαθε και ο ίδιος από μικρός να χορεύει, και όταν η μητέρα του σε έναν χορό, το 1927, του είπε ότι δεν θα καταφέρει ποτέ να γίνει χορευτής, γιατί ήταν «άκαμπτος», έκανε ό,τι μπορούσε για να μάθει να χορεύει τέλεια.

Το 1935, κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού χορού, ο Manning και η παρτενέρ του, Frieda Washington, πραγματοποίησαν την πρώτη εναέρια φιγούρα σε χορό Swing, εντυπωσιάζοντας τους πάνω από 2.000 θεατές.

Την ίδια χρονιά, ο Manning έγινε ουσιαστικά ο χορογράφος του συγκροτήματος που έγινε γνωστό ως Whitey's Lindy Hoppers, και χόρεψε μεταξύ άλλων με τη λεγόμενη «βασίλισσα του Swing», Norma Miller. Το συγκρότημα διαλύθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν πολλά από τα μέλη του - μεταξύ αυτών και ο Manning - χρειάστηκε να υπηρετήσουν στον αμερικανικό στρατό.

Μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο, το 1947, δημιούργησε ένα νέο συγκρότημα, τους Congaroos, οι οποίοι διαλύθηκαν το 1955, οπότε και αποφάσισε να εγκαταλείψει το χορό.

Ωστόσο, περίπου 30 χρόνια αργότερα επέστρεψε δυναμικά στο πεδίο του χορού, αυτή τη φορά ως δάσκαλος και χορογράφος. Ο Frankie Manning πέθανε σε ηλικία 94 ετών στο Manhattan, στις 27 Απριλίου του 2009.

naftemporiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα