Ντόροθι για Αμφίπολη: Η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε ρεκόρ στο γρήγορο σκάψιμο

H Dorothy King, Βρετανίδα αρχαιολόγος, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ανασκαφές και τα αποτελέσματά τους, στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης.

Οι τοποθετήσεις της γύρω από το ζήτημα της Αμφίπολης, προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση, ενώ ήταν εκείνη, η οποία αντέδρασε στις φραστικές επιθέσεις των Σκοπιανών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας μάλιστα ότι "Τα Σκόπια θα μπορούσαν να γίνουν επαρχία της Μακεδονίας με φόρο 25%, καθότι η αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχε πολλές επαρχίες".

Αρκετό καιρό μετά την παύση του καταιγιστικού ρυθμού των αποκαλύψεων στην Αμφίπολη, επικοινωνήσαμε με την αρχαιολόγο, ρωτώντας τη εάν της προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι ακολούθησε η απόλυτη σιγή, μετά από την έντονη ανασκαφική δραστηριότητα που προηγήθηκε στην περιοχή.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε αποκλειστικά στο news.gr: "Η ξαφνική παύση των εργασιών στην Αμφίπολη δεν είναι κάτι το μελοδραματικό. Υποθέτω ότι τα προηγούμενα χρόνια έκανε πολύ κρύο για να μπορέσουν οι ανασκαφείς να σκάψουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα τόσο σκληρό έδαφος, και έτσι έκαναν ανακοινώσεις μόνο όταν είχαν κάποια ευρήματα στα χέρια τους. Ειλικρινά, αυτό είναι το πιο φυσιολογικό στην επιστήμη της αρχαιολογίας. Αυτό όμως που ήταν όντως αρκετά παράξενο, ήταν το πρόγραμμα ανασκαφών που παρακολουθήσαμε όλοι πριν από μερικούς μήνες, με αδιάκοπο σκάψιμο σε πολύ μεγάλες ταχύτητες, πιθανότατα με την προτροπή της προηγούμενης κυβέρνησης της Ελλάδας".

Του Γιώργου Λαμπίρη

news

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα