Tο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015 ανακοίνωσε σήμερα το πρόγραμμα του,  για πρώτη φορά με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, αφού παραμένει ακόμα ανοιχτό το θέμα του  προϋπολογισμού του.

Στο πάνελ ο Γιώργος Λούκος, πλαισιωμένος από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, παρουσίασε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Σηκώνει την αυλαία του στις 31 Μαΐου, από την Πειραιώς 260, με την πλήρη μορφή της περσινης παράστασης του Δημήτρη Μαυρίκιου Πάπισσα Ιωάννα.

Το κόστος των εκδηλώσεων, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αγγίζουν τα 2 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του ΥΠΠΟ κι ακόμα 2,5 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές.

«Βλέπουμε τη σύγχρονη διεθνή δημιουργία, κι αυτό οφείλεται στον Γιώργο Λούκο που την εντοπίζει αμέσως» χαιρέτησε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.

Ο Νίκος Ξυδάκης είπε ότι το Φεστιβάλ «δίνει ταυτότητα και αυτοπεποίθηση στην πόλη των Αθηνών» και έκανε λόγο για «τη νέα άνοιξη που όλοι ονειρευόμαστε και που περιλαμβάνει τις παραγωγές του Φεστιβάλ, τις περιοδείες του καλοκαιριού ακόμα και τα πανηγύρια του».

Η Ρένα Δούρου ανακοίνωσε ότι η περιφέρεια Αττικής καλύπτει τρεις μεγάλες παραγωγές του Φεστιβάλ, με πρώτη την παράσταση της Συλβί Γκιλέμ στο Ηρώδειο, αλλά και ότι θα συνδράμει «όπου αλλού το Φεστιβάλ χρειαστεί».

Για παράδειγμα οι δράσεις του Φεστιβάλ σε γειτονιές και σε ευπαθείς περιοχές Κερατσίνι, Λαύριο κ.α.- πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Νέοι δημιουργοί και σταθερές αξίες

Ο Γιώργος Λούκος παρουσίασε το πρόγραμμα στο οποίο ξεχωρίζουν: Η Συλβί Γκιλέμ με την αποχαιρετιστήρια περιοδεία της καριέρας της, που ξεκινά από το Ηρώδειο.

Στην Επίδαυρο, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός είναι αυτός που σκηνοθετεί τον θίασο του ιαπωνικού θεάτρου Νο, σε ραψωδία της Νέκυιας του Ομήρου.

Στην Πειραιώς 260 επιστρέφει κι εφέτος ο Τομάς Οστερμάγιερ με τον βερολινέζικο θίασο Σαουμπίνε στο έργο «Μικρές αλεπούδες» της Αμερικανίδας συγγραφέως και ακτιβίστριας Λίλιαν Χέλμαν.

Για πρώτη φορά έρχεται στην Πειραιώς 260 ο νοτιοαφρικανικός θίασος Baxter theatre- αποτελείται από μια λευκή και δύο μαύρους ηθοποιούς- με το έργο «Δεσποινίς Τζούλια» του Στρίντμπεργκ. Ο Λετονός σκηνοθέτης Αλβις Χερμάνις και το Νέο Θέατρο της Ρίγας στο έργο της Τατιάνας Τολστόι «Σόνια»

Επίσης, ξένα ονόματα διεθνούς εμβέλειας με νέες δημιουργίες, νέες ελληνικές ομάδες δίπλα σε παλαιότερες και δράσεις, όπως η περιπατητική παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου με τον «Ρήσο» του Ευριπίδη στο Λύκειο του Αριστοτέλη, ένα από τα αρχαιότερα γυμνάσια της πόλης, δίνουν το στίγμα του φετινού Φεστιβάλ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα