Χρυσή Άρκτος: Στον Τζαφάρ Παναχί, για την ταινία Taxi

Στην ιρανική ταινία «Ταξί» του υπό περιορισμό – ύστερα από την πρόσφατη αποφυλάκισή του για το γύρισμα αντικαθεστωτικών ταινιών - Ιρανού σκηνοθέτη, Τζαφάρ Πανάχι απονεμήθηκε η Χρυσή Άρκτος καλύτερης ταινίας του 65ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου.

Πρόκειται για ένα είδος ρόουντ-μούβι, με τον ίδιο τον σκηνοθέτη στο ρόλο του ταξιτζή να περιφέρεται με το ταξί του στη σύγχρονη Τεχεράνη και να συζητά με τους διάφορους επιβάτες του – σε σκηνές δοσμένες συχνά με χιούμορ - για τα σημερινά επίκαιρα προβλήματα της ιρανικής κοινωνίας καθώς και για τη λογοκρισία και την συχνά καταπιεστική στάση του ιρανικού καθεστώτος (αξίζει πάντως να αναφέρω πως όλες οι ταινίες του Πανάχι, που προβάλλονται ελεύθερα στο εξωτερικό, είναι απαγορευμένες στην πατρίδα του).

Η ταινία κέρδισε κι ένα δεύτερο βραβείο, εκείνο της καλύτερης ταινίας του διαγωνιστικού τμήματος που απονέμει η FIPRESCI, οι κριτικοί της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου.

Το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής (Αργυρή Άρκτος) απονεμήθηκε στην αναμενόμενη ταινία «Το κλαμπ» του Χιλιανού σκηνοθέτη Πάμπλο Λαρέν, δριμύ κατηγορώ ενάντια στην Καθολική Εκκλησία.

Το Βραβείο Αλφρεντ Μπάουερ (Αργυρή Άρκτος) για ταινία που ανοίγει νέες προοπτικές κέρδισε η ταινία από τη Γουατεμάλα, «Ηφαίστειο», του Τζάιρο Μπουσταμάντε, γύρω από τη μοίρα ενός νεαρού κοριτσιού της φυλής των Μάγια.

Η Αργυρή Άρκτος καλύτερης σκηνοθεσίας μοιράστηκε εξίσου στη ρουμάνικη ταινία εποχής, «Αφερίμ!» του Ρούντε Γιούντε, ρόουντ-μούβι γύρω από ένα χωροφύλακα που ψάχνει να βρει ένα δραπέτη σκλάβο και στην πολωνική ταινία «Σώμα» της Μαργκοζάτα Σουμόφσκα, γύρω από μια γυναίκα που αναζητά ένα νόημα στη ζωή της στη σύγχρονη μετα-κομουνιστική Πολωνία.

Η Αργυρή Άρκτος καλύτερου σεναρίου απονεμήθηκε στην ταινία «Το μαργαριταρένιο κουμπί» του Χιλιανού Πατρίσιο Γκουζμάν.

Όσο για τα βραβεία γυναικείας και ανδρικής ερμηνείας, αυτά τελικά μοιράστηκαν στους δυο πρωταγωνιστές της ταινίας «45 χρόνια»: στη Σάρλοτ Ράμπλινγκ και τον Τομ Κόρτνεϊ.

Εξ ημισείας μοιράστηκε και το βραβείο καλύτερης καλλιτεχνικής συμβολής στον τομέα της φωτογραφίας : στη γερμανική ταινία «Βικτώρια» του Σεμπάστιαν Σίπερ και στη ρωσική ταινία «Κάτω από ηλεκτρισμένα σύννεφα» του Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ.

Πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής ήταν ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι και μέλη οι: Ντάνιελ Μπρουλ (ηθοποιός), Μπονγ Τζουν-Χο (σκηνοθέτης), Μάρθα Ντε Λαουρέντις (παραγωγός), Κλαούντια Λόσα (σκηνοθέτρια), Οντρέι Τοτού (ηθοποιός) και Μάθιου Βάινερ (παραγωγός).

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα