Αμφίπολη:Υπάρχουν άλλοι δέκα νεκροί. Αποκλείεται να είναι η Ολυμπιάδα

Από διαφορετικούς αιώνες προέρχονται οι σκελετοί που εντοπίστηκαν μέσα στον τύμβο Καστά και σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται μεταξύ τους η Ολυμπιάδα, δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά η αρχαιολόγος, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ολγα Παλαγγιά.

Η κυρία Παλαγγιά δήλωσε πως με βάση την ανακοίνωση για τα 550 οστά εκ των οποίων εξετάστηκαν τα 157 και πρέπει να μελετηθούν άλλα 400, προκύπτει πως «πρέπει να υπάρχουν καμιά δεκαριά νεκροί ακόμα στον τάφο. Μας λείπουν άλλοι δέκα» τόνισε εμφατικά μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε πως δεν προέρχονται όλοι από την ίδια περίοδο, αλλά ο τάφος πρέπει να είχε ξαναχρησιμοποιηθεί μετά από το πέρασμα κάποιων αιώνων. « Ο τάφος πρέπει να δημιουργήθηκε για πρώτη φορά περίπου τον 4ο αιώνα, μετά καταστράφηκε, και τον 1ο π.χ. αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ξανά από τους Ρωμαίους, μετά τη μάχη των Φιλίππων που είχε γίνει στην περιοχή της Αμφίπολης», δήλωσε η αρχαιολόγος.

Η Ολγα Παλαγγιά αναφέρει πως μάλλον το μνημείο έγινε για να ταφούν νεκροί της μάχης – εξ ου και υπάρχει τουλάχιστον ένας τραυματισμένος σκελετός. Η αρχαιολόγος εκτιμά ότι τότε έγιναν και τα αριστουργήματα τέχνης που κοσμούν το μνημείο – το ψηφιδωτό, οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες- για να τιμηθούν οι νεκροί.

«Αρχικά ο τάφος έγινε για τη γυναίκα και το νεογνό και ήταν ένας τυπικός μακεδονικός τάφος της εποχής. Στη συνέχεια έγινε μεγαλοπρεπής από τους Ρωμαίους όταν τον ξαναχρησιμοποίησαν» δήλωσε, Οσον αφορά για τις επίμονες δηλώσεις ότι μπορεί να βρίσκεται εκεί η Ολυμπιάδα, η κυρία Παλαγγιά ήταν κατηγορηματική « Αποκλείεται να είναι η Ολυμπιάδα. Γνωρίζουμε ότι δολοφονήθηκε και ετάφη στην Πύδνα. Μάλιστας έχουν βρεθεί τρεις επιγραφές που το μαρτυρούν. Μια που γράφει εδώ είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας και άλλες δύο από γειτονικούς τάφους που τους συνδέουν με αυτόν της Ολυμπιάδας».

Πρόσθεσε πως θα βγάλουμε πολλά συμπεράσματα μέσω της χρονολόγησης των σκελετών, που όπως τόνισε είναι εφικτή με τα ειδικά μέσα που προσφέρει σήμερα η επιστήμη.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα