Έφυγε από την ζωή ο Κώστας Λαχάς

Έφυγε από την ζωή ο ζωγράφος, στιχουργός και λογοτέχνης Κώστας Λαχάς.  Ο εμβληματικός εικαστικός και λογοτέχνης της Θεσσαλονίκης πέθανε σε ηλικία 78 ετών μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Η κηδεία του έγινε προχθές σε στενό οικογενειακό κύκλο, στα κοιμητήρια της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.

Γεννημένος στο 1936 στο Κάτω Θεοδωράκι του νομού Κιλκίς από γονείς πρόσφυγες από τον Πόντο,ο Κώστας Λαχανίδης (το Λαχάς ηταν καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο), ζούσε απο το 1960 μόνιμα στη Θεσσαλονίκη . Το Νοέμβριο του 1962 οργάνωσε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και δυο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε συλλογή πεζογραφημάτων με τον τίτλο "Πεδίον οσφρήσεως". Ακολούθησε στα 1986 το πεζογράφημα "Μετοίκασμα , μεταίσθημα" , το 1994 τα πεζά "Ασκήσεις επι αμμοδόχου" (τιμήθηκε γιαυτό το έργο του με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος), ενώ το 1998 κυκλοφόρησε απο το ραδιοφωνικό σταθμό "9.58" της ΕΡΤ-3 "Πλούς ονείρου - Απο τον Εχέδωρο στο Θερμαικό" (αυτοβιογραφικό κείμενο απο σειρά εκπομπών του). 

Σπούδασε οικονομικά στο ΑΠΘ, θέατρο (στο Θέατρο Τέχνη του Κάρολου Κούν - ερμήνευεσε μάλιστα ρόλους στο θέατρο αλλα και σε ταινίες του πρόωρα χαμένου ποιητικού κινηματογραφιστή της Θεσσαλονίκης- το Τάκη Κανελλόπουλου). 

Εργάστηκε διαδοχικά στην "Τέχνη", στη γραμματεία του Κ.Θ.Β.Ε., στη γραμματεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, επίσης ως ιατρικός επισκέπτης φαρμακευτικής εταιρείας (την περίοδο της Χούντας) και ως καλλιτεχνικός συντάκτης στις εφημερίδες "Μακεδονική Ώρα" και "Θεσσαλονίκη". Απο το 1972 ίδρυσε και διεύθυνε έως το 1986 τη γκαλερί "Κοχλίας", την πρώτη επαγγελματικά οργανωμένη αίθουσα τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Από το 1987 έως το 1995 ήταν διευθυντής του Βελλίδειου Πολιτιστικού Κέντρου. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά...

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα