Δώδεκα παρά δώδεκα: Το νέο θεατρικό παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά

Οι μικροί αλλά και μεγάλοι  λάτρεις του παραμυθιού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το νέο θεατρικό έργο που έγραψε ο αγαπημένος «ποιητής παραμυθιών» Ευγένιος Τριβιζάς, για τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, το οποίο σκηνοθετεί ο Φωκάς Ευαγγελινός.

Δημιουργός πλασμάτων παράδοξων και χωρών φανταστικών, ο Ευγένιος Τριβιζάς, χάρη στη μαεστρία του πάνω στη φαντασία, τη σάτιρα, τις μεταπλάσεις και το παιχνίδι της γλώσσας, έχει εξασφαλίσει ξεχωριστή θέση τόσο στη σύγχρονη ελληνική και στη διεθνή παιδική λογοτεχνία όσο και στις καρδιές των μικρών αναγνωστών.

Το ονειρόδραμα «Δώδεκα παρά Δώδεκα» θα «τυλίξει με τα μάγια του» τη σκηνή της αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου θα κάνει πανελλήνια πρεμιέρα και θα ανέβει για 15 παραστάσεις από τις 18 έως τις 30 Δεκεμβρίου, αποτελώντας την κεντρική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του οργανισμού. Τις μελωδίες του έργου συνέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Στο πρωτοχρονιάτικο μουσικόραμα του Ευγ. Τριβιζά, ο παλιός και ο νέος χρόνος θα συναντηθούν για λίγο, δεν θα είναι, όμως, μόνοι. Μαζί τους θα είναι και... δεινόσαυροι, Ρωμαίοι εκατόνταρχοι, ηγεμόνες, κατάδικοι φυλακών, Βεδουίνοι, πιγκουίνοι, αρλεκίνοι καθώς και ένας λευκός μονόκερως! Όλα αυτά διαδραματίζονται μια βραδιά Πρωτοχρονιάς στο μυθικό προθάλαμο του χωροχρόνου. Δώδεκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, η κοσμική σύγκρουση μεταξύ μέλλοντος και παρελθόντος κορυφώνεται με συναρπαστικό τρόπο σε μια ονειρική πανδαισία ήχων και χρωμάτων.

Οι Συντελεστές
Το ονειρόδραμα «Δώδεκα παρά Δώδεκα» έγραψε για τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία ο Ευγένιος Τριβιζάς και σκοπός της διοργάνωσης -σύμφωνα με τον πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής, καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη- είναι η ενίσχυση τού Ταμείου Υποτροφιών των Αρσακείων Σχολείων. Τις μελωδίες του έργου συνέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και θα αποδώσει ο Μουσικός Ομιλος των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μουσικής των Σχολείων Χριστίνας Βαρσάμη-Κούκνη. Ο συνθέτης σημειώνει ότι γράφοντας τη μουσική πάνω σε ένα έργο του Ευγένιου Τριβιζά ανακάλυψε πράγματα που σε μία απλή ανάγνωση δεν θα μπορούσε να ανακαλύψει. «Γνώρισα και το κάθε πετραδάκι και την κάθε λεπτομέρεια των λέξεων του Ευγένιου Τριβιζά, ένιωσα λίγο σαν το φίδι που γνωρίζει την παραμικρή λεπτομέρεια του εδάφους στο οποίο κινείται».. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Φωκάς Ευαγγελινός, τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε η Ελλη Παπαγεωργακοπούλου.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός ερμηνεύει τον ρόλο του απελπισμένου Παλιού Χρόνου που στο τέλος της θητείας του έχει αποτύχει:«Τα μηνύματα αυτού του έργου είναι τόσο πολλά και τόσο πολυδιάστατα που θα οδηγήσουν αυτούς που θα το δουν σε αναζητήσεις και μετά την παράσταση». Τον ρόλο του Νέου Χρόνου υποδύεται ο Πάνος Μουζουράκης. Εκτός από τους παραπάνω πρωταγωνιστές, συμμετέχουν και πάνω από εκατό μαθητές και απόφοιτοι του Μουσικού Ομίλου των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων και της Χορωδίας Graduarti, υπό τη διεύθυνση της κ. Χριστίνας Βαρσάμη.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα