Αμφίπολη: Τελικά ο τύμβος κρύβει μέσα κι άλλους τάφους;

Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, όπου οι αρχαιολόγοι εξηγούσαν ότι τελικά δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος, ξεκίνησε ένας νέος γύρος συζητήσεων για το εάν τελικά ο τύμβος κρύβει μέσα κι άλλους τάφους.

Με την βοήθεια της τεχνολογίας, αλλά και με προσεκτική εξέταση της εξωτερικής επιφάνειας του τύμβου Καστά, ενδέχεται οι επιστήμονες να εντοπίσουν την είσοδο και άλλου ή άλλων μνημείων κάτω από το χώμα. «Δεν μπορεί σε έναν λόφο διαμέτρου 158 μ. να χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 25μ.», υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι.

«Λογικά πρέπει να υπάρχει και άλλος τάφος μέσα στον τύμβο, δεν μπορεί σε έναν λόφο διαμέτρου 158 μ. να έχουν καλυφθεί μόνο τα 25μ.», δηλώνει ομότιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας με ανασκαφική πείρα μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Άλλωστε και κάτω από τον τύμβο όπου βρέθηκε ο τάφος του Φιλίππου στη Βεργίνα υπήρχαν άλλοι τρεις τάφοι, δύο εκ των οποίων είχαν συληθεί», πρόσθεσε. «Το θέμα είναι σε πόσο ποσοστό ο τάφος είναι τεχνητός και πόσο είναι φυσικός βράχος», σημειώνει άλλος ακαδημαϊκός. «Η ύπαρξη περιβόλου πάντως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για συστάδα τάφων».

Όπως επισημαίνει η επίτιμη διευθύντρια Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Ρωμιοπούλου, για να έχουμε μια σαφή απάντηση θα πρέπει να γίνει μια μαγνητική διασκόπηση, που θα δείξει σε ποιο σημείο θα πρέπει η ανασκαφική ομάδα να «χτυπήσει». «Δεν είναι μόνο η τεχνολογία που μπορεί να μιλήσει, πάντως, για το περιεχόμενο του τύμβου. Μια λύση θα ήταν να ξυριστεί η επιφάνεια του λόφου πάνω από τον περίβολο, ώστε να διαπιστωθεί εάν εξέχει κάτι», εκτιμά η κ. Ρωμιοπούλου.

Αναφορικά πάντως με το σενάριο της ύπαρξης υπόγειου χώρου κάτω από το αναμοχλευμένο πωρόλιθο δάπεδο του τρίτου θαλάμου, η κ. Ρωμιοπούλου αναφέρει πως «δεν υπάρχουν τέτοιου είδους κρύπτες σε μακεδονικούς τάφους, τουλάχιστον στην εποχή που χρονολογείται το εν λόγω μνημείο». Όπως εξηγεί «δεν αποκλείεται να πρόκειται απλώς για κατωφέρεια ή να λαξεύτηκε περισσότερο ο μαλακός φυσικός βράχος. Αν είναι κρύπτη θα πρέπει να έχει τοιχώματα. Αν υπήρχε πάντως εκεί χρυσή λάρνακα δεν πρόκειται να έχει γλιτώσει από τυμβωρύχους. Αν ήταν ξύλινη δεν θα έχει μείνει τίποτα, παρά μόνο καρφιά. Ωστόσο με τόσες εκπλήξεις που έχει δώσει ως τώρα το μνημείο αυτό δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα». Πάντως σημείωσε πως «μόνο αν πρόκειται για λίθινη σαρκοφάγο μπορούμε να ελπίζουμε».

Παλιαδέλη: Αν βρεθούν οστά θα πλησιάσουμε την ταυτότητα του νεκρού

Την εκτίμηση ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλοι τάφοι εξέφρασε η καθηγήτρια αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Χρυσούλα Παλιαδέλη, την ώρα που η ανασκαφή στο λόφο Καστά της Αμφίπολης πλησιάζει προς το τέλος της, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι ο συγκεκριμένος τάφος δεν είναι απαραίτητο να οδηγεί στους άλλους.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "ΑΝΤ1", η κ. Παλιαδέλη δήλωσε ότι, αν βρεθούν οστά, υπάρχει ελπίδα να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού ή των νεκρών και, ουσιαστικά, η ιστορία του μνημείου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα