Αμφίπολη: Γιατί το κεφάλι της Σφίγγας βρέθηκε μακριά από το σώμα της

Δέος προκαλεί το μαρμάρινο κεφάλι της ανατολικής Σφίγγας που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη. Η μαρμάρινη κεφαλή της Σφίγγας εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της αποχωμάτωσης του τρίτου θαλάμου του τύμβου σε βάθος 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου, σε αξιοσημείωτη απόσταση από την είσοδο του ταφικού μνημείου.

Πρόκειται για γλυπτό εξαιρετικής τέχνης, ενώ βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.

Η νέα ανακάλυψη δεν έχει φέρει μόνο χαμόγελα στο επιτελείο της αρχαιολογικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη. Και αυτό διότι το σημείο στο οποίο βρέθηκε η μαρμάρινη κεφαλή προκαλεί προβληματισμό για το πώς ακριβώς μεταφέρθηκε ως εκεί από την είσοδο του ταφικού μνημείου, ενισχύοντας κατ" αυτόν τον τρόπο το σενάριο σύλησης του τάφου, πιθανότατα κατά την αρχαιότητα.

Κάπου εδώ ξεκινάει το πρώτο μυστήριο. Οι Σφίγγες έχουν συνήθως πρόσωπο βλοσυρό, συνήθως το βλέμμα και το πρόσωπό τους έχουν μια "παγωμάρα" που ταιριάζει στο ρόλο τους. Είναι φύλακες τάφων και ιερών, έχουν ανάλογοι ύφος.

Αυτή εδώ μοιάζει να έχει ένα πρόσωπο που χαμογελάει ελαφρά. Άλλοι μάλιστα ¨βλέπουν" απλά μια θλίψη. Όπως και να "χει μόνο πρόσωπο Σφίγγας δεν θυμίζει.

Δεν έλειψαν και εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί ο αρχαίος κατασκευαστής επέλεξε να βάλει μια τόσο όμορφη κεφαλή με τόσο ωραία μαλλιά και λαιμό σε ένα κατά τα άλλα «θηρίο» που έχει το ρόλο φύλαξης και αποτροπής...

Όμως δεν είναι μονάχα καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος τα μυστήρια του τάφου.

Αυτό που πραγματικά έχει σημάνει συναγερμό μετά τον εντοπισμό της κεφαλής της Σφίγγας είναι η ίδια η ύπαρξή της και μάλιστα σε αυτό το σημείο.

Εάν υποθέσει κανείς ότι το μνημείο μπήκε στο στόχαστρο βάνδαλων ή τυμβωρύχων γιατί το χέρι που έσπασε την κεφαλή μπήκε στον κόπο να τη μεταφέρει σχεδόν απείραχτη και να την τοποθετήσει ευλαβικά σχεδόν στο βάθος του μνημείου.

Εάν κάποιος έσπασε την κεφαλή, την αποκόλλησε βίαια από τη θέση της γιατί δεν υπάρχουν φθορές;

Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται.

Μήπως δεν ήταν ανθρώπινο χέρι αλλά φυσική η καταστροφή; Μια πλημμύρα ή ένας σεισμός και στη συνέχεια κάποιοι προσπάθησαν να σώσουν το υπόλοιπο μνημείο πακτώνοντάς το;

Ωστόσο δεν είναι αυτά τα μόνα ερωτήματα.

Οι ανασκαφή όπως περιγράφουν οι αρχαιολόγοι έχει προχωρήσει αρκετά. Έχει αφαιρεθεί μεγάλο μέρος των χωμάτων. Ωστόσο κανείς δεν έχει πει το παραμικρό για το τι είδαν μετά τη θύρα οι αρχαιολόγοι.

Τι ήταν η Σφίγγα στην μυθολογία

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα