Αμφίπολη: Οι αναλογίες του Τύμβου "μιλούν"

Για πρώτη φορά ένας Έλληνας ζωγράφος, εντυπωσιασμένος από το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, έπειτα από πολλές ώρες προσωπικής ενασχόλησης, παρουσίασε τέσσερα σχέδια που έφτιαξε και τα οποία απεικονίζουν τον λόφο Καστά.

Ο ίδιος, ανέφερε ότι για να καταλήξει στα συγκεκριμένα σχέδια, μελέτησε όλα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού μέχρι σήμερα.

Αν και δεν είναι αρχαιολόγος, ούτε ιστορικός, όπως υποστήριξε, προσέγγισε το θέμα του σχεδιασμού «υπό το πρίσμα ενός καλλιτέχνη που έχει μάθει να βλέπει και να σκέφτεται αναλογικά».

Σε συνέντευξή του αναφέρει ότι «τα δεδομένα για τη σχεδίαση του τάφου δεν αποκλείεται να αλλάξουν τις επόμενες ημέρες».

Τα σχέδια του ζωγράφου Γεράσιμου Γερολυμάτου

Όπως αναφέρει σε άρθρο, στο peritexnisologos.blogspot.gr: «το σχέδιο 1, είναι μια ελεύθερη καταγραφή των δεδομένων και τοποθέτηση των στοιχείων πάνω σε μια ελαφρώς επικλινή κάτοψη του τύμβου χωρίς κλίμακα. Ο τύμβος είναι προσανατολισμένος σε κατεύθυνση νοτιοδυτική».

Σχέδιο 1

Για το δεύτερο σχέδιο διευκρινίζει ότι «υπό κλίμακα 1/1000, είναι μια πλήρης κάτοψη του τύμβου, όπου αποτυπώνεται με σχετική ακρίβεια η αναλογική σχέση του τάφου με εμβαδό περίπου 100 τ.μ., ως προς την επιφάνεια του υπόλοιπου τύμβου των 20 περίπου στρεμμάτων (20.000 τ.μ.). Δηλαδή μια αναλογία της τάξης του 1/200.Υπάρχει επίσης και μια υψομετρική αποτύπωση τόσο του τύμβου, όσο και του μαρμάρινου Λέοντα με τη βάση του που βρισκόταν στο κέντρο πάνω σε αυτόν».

Σχέδιο 2

Συνεχίζοντας στην περιγραφή του δεύτερου σχεδίου, ο ζωγράφος αναφέρει: «Η πρώτη εντύπωση από το συγκεκριμένο σχέδιο, δεν προκαλεί έκπληξη για το πράγματι μεγάλο μέγεθος του τύμβου, όσο για το "μικρό" μέγεθος του τάφου. Ο συντριπτικά "άδειος" χώρος, υποβάλλει στην σκέψη πολλά ερωτήματα σχετικά με το φαινομενικό ή αληθινό κενό του. Ποια λογική μπορεί να εξυπηρετούσε η σπατάλη χρόνου και χρημάτων για τη διαμόρφωση ενός τόσο μεγάλου χώρου και το κτίσιμο μιας τεράστιας περιβόλου, αν ο τελικός σκοπός ήταν πράγματι η κατασκευή ενός μνημείου με τις γνωστές διαστάσεις;».

Το σχέδιο 3, σύμφωνα με τον κ. Γερολυμάτο αφορά μια τομή του τύμβου υπό κλίμακα 1/1000, η οποία καταδεικνύει από άλλη οπτική γωνία τις σχέσεις των μεγεθών, του ταφικού μνημείου από τη μια, ως προς τον συνολικό όγκο του τύμβου από την άλλη.

«Σχέση, που με αναλογία 1/8 προς την διάμετρο του, όπως θα παρατηρήσετε, μόνο "αναλογική" δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί. Μάλιστα, τα 7/8 του ακόμα άγνωστου πυρήνα του τύμβου, προκαλούν την κοινή λογική με την σκέψη, πως υπάρχουν ακόμη πολλά να βρεθούν, ίσως από άλλες εισόδους και σε άλλους θαλάμους. Η υψομετρική αποτύπωση στο σχέδιο περιλαμβάνει το σύνολο του ύψους μαζί με τον Λέοντα στην κορυφή του τύμβου», προσθέτει.

Σχέδιο 3

Όσον αφορά στο τέταρτο σχέδιο, έχει φτιαχτεί υπό κλίμακα 1/150. Ο ζωγράφος, σε μια πιο λεπτομερή τομή αυτή την φορά του ταφικού μνημείου, αποτυπώνει τις καταχώσεις των θαλάμων Α-Β-Γ και την πιθανή διαδρομή των τυμβωρύχων μέχρι τον νεκρικό θάλαμο στην περίπτωση που αυτός είναι συλημένος.

Σχέδιο 4

Στο άρθρο του  ο κ. Γερολυμάτος καταλήγει:

«Θα αναφέρω ακόμα μερικές σχέσεις εκπληκτικών αναλογιών, που καταδεικνύουν μια ασυνήθιστα υψηλή διαφορά κλίμακας μεταξύ των δομικών παραμέτρων.

-Ο ένας από τους ταφικούς θαλάμους με μήκος 6 μέτρων, θα χωρούσε περίπου άλλες 26, 3 φορές, συνεχόμενα πάνω στον άξονα της διαμέτρου των 158,40 μέτρων.

-Το πλάτος της εισόδου του ταφικού μνημείου, με 4,5 έως 5 μέτρα άνοιγμα, αναλογεί στο 1/100 της συνολικής περιμέτρου της περιβόλου, που είναι περίπου 500 μέτρα (497μ., για την ακρίβεια)

-Ο Λέων, με ύψος 5.30 μέτρα, ίσα-ίσα που θα χωρούσε όρθιος ή ξαπλωτός μέσα στον προθάλαμο των Σφιγγών, ενώ με τη βάση του μαζί (15,30 μ.) φτάνει το μήκος δυόμισι θαλάμων (άνω των 2/3 δηλαδή του μήκους του ταφικού μνημείου με τα έως τώρα δεδομένα)!

-Ακόμη, το μήκος της περιβόλου αντιστοιχεί στο άθροισμα 25 ταφικών μνημείων στη σειρά και με 32,6 φορές το ύψος του Λέοντα με την βάση του.

Τελικά, αφού όπως όλοι λένε "μιλάει" η γεωμετρία, οι αναλογίες του τύμβου μας δείχνουν, πως ίσως βρισκόμαστε στην αρχή μόνο μιας συγκλονιστικά μεγάλης αρχαιολογικής περιπέτειας που θα μας αποκαλύψει πολλά.

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το τι θα βρεθεί μέσα στον τάφο το επόμενο χρονικό διάστημα, έχω την πεποίθηση ότι ο τύμβος κρύβει μέσα του πολλά περισσότερα μυστικά».

(Σύγκριση της μεγάλης πυραμίδας στην Αίγυπτο με τον τύμβο στην Αμφίπολη)

Μενδώνη: Η ανασκαφή κρύβει ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα