Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν: Το νέο πρόγραμμα

Συμπληρώνοντας φέτος 60 χρόνια στο Υπόγειο και 30 χρόνια στη Φρυνίχου, η Μαριάννα Κάλμπαρη, παρουσίασε την Δευτέρα το μεσημέρι στη σκηνή της Φρυνίχου, ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό, ανοιχτό σε νέους δημιουργούς, ενώ η ίδια δήλωσε: «Θέλουμε ένα θέατρο ανοιχτό, εξωστρεφές. Ανοιχτό στις προκλήσεις των δύσκολων καιρών που ζούμε. Έχουμε ανάγκη στήριξης και σύμπραξης. Άλλωστε αυτές είναι και οι αρχές που μας κληροδότησε ο Κάρολος Κουν. Πίστη στη συλλογικότητα, πίστη στα θαύματα. Την αφοσίωση, την επιμονή και την αγάπη γι΄ αυτό που κάνουμε».

Με τους στίχους του σπουδαίου θεατράνθρωπου Καρόλου Κουν, παρουσιάστηκε την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου το νέο πρόγραμμα του ανανεωμένου θεάτρου Τέχνης, με τη σφραγίδα της νέας του καλλιτεχνικής διευθύντριας Μαριάννας Κάλμπαρη.

«Του κήπου η πόρτα είχε μείνει ξεκλείδωτη, κι ακόμα πιο περίεργο, ούτε κι υπήρχαν σκυλιά ένα γύρω. Αυτό με ησύχασε κι ήμουν έτοιμος να μπω. Ξαφνικά όμως σαν κατάλαβα πως και οι άλλοι, από τις άλλες πόλεις, θα είχαν το ίδιο αυτό προνόμιο, συνέχισα το δρόμο μου πιστεύοντας πως ήταν πιο φρόνιμο να μείνω έξω, στ΄ ανοιχτά».

Φανερά συγκινημένος, μίλησε ο επί 10 χρόνια -και απερχόμενος πια- διευθυντής του θεάτρου Τέχνης, Διαγόρας Χρονόπουλος, σημειώνοντας πως «σήμερα είναι μέρα γιορτής για το θέατρο Τέχνης. Πίστευα ότι ήταν απαραίτητη μια ανανέωση.

Χρειαζόμασταν ένα νέο άνθρωπο, δυνατό σκηνοθέτη, μαθητή του θεάτρου Τέχνης, που ως ηθοποιός να έχει παίξει στο θέατρο Τέχνης, να έχει σκηνοθετήσει και να έχει διδάξει στη σχολή. Πρότεινα τη Μαριάννα Κάλμπαρη, γιατί πιστεύω σε αυτή. Αν την αφήσουμε ανεπηρέαστη, θα πάει το θέατρο μπροστά, ως έναν ανανεωμένο, σωστό διάδοχο, του μεγάλου μας δασκάλου Καρόλου Κουν, σε ένα δρόμο που να υπηρετεί όπως ήθελε εκείνος τη θεατρική τέχνη», είπε χαρακτηριστικά.

Το νέο πρόγραμμα του θεάτρου, σηκώνει αυλαία στις 2 Οκτωβρίου με τις επιτυχημένες παραστάσεις τις περσινής σεζόν «Αλμανάκ» της ίδιας της Μαριάννας Κάλμπαρη, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη και «Ασκήσεις για γερά γόνατα» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου. Οι παραστάσεις μάλιστα διακρίθηκαν στα Βραβεία Ευρωπαϊκού Θεάτρου Eurodram 2014.

Μία από τις νέες παραγωγές που θα δούμε επίσης στη σκηνή του Υπογείου είναι και η «Ανταλλαγή» του Πολ Κλοντέλ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, με τους Όλια Λαζαρίδου, Ιωάννα Παππά, Νίκο Αλεξίου και Γιάννη Παπαδόπουλο που θα παρουσιαστεί από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 5 Απριλίου, ενώ η παράσταση «Αδελφοί Καραμαζόφ», του Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη, με τους Αντίνοο Αλμπάνη, Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Μπάμπη Γαλιατσάτο, Λένα Παπαληγούρα, 'Αλκηστις Πουλοπούλου, Χάρη Τζωρτζάκη, Βασιλική Τρουφάκου, θα παρουσιαστεί λίγο αργότερα στις 14 Απριλίου έως τις 10 Ιουνίου.

Παράλληλα με τις θεατρικές παραστάσεις, το θέατρο Τέχνης στην Φρυνίχου συγκεκριμένα, παρουσιάζει για πρώτη φορά παραστάσεις χορού και μουσικής. Έτσι με τις παραστάσεις «Betelgez», «Εκλάμψεις», «Δάσος » και «Blind spot», διανθίζεται το πρόγραμμα του θεάτρου καθώς επίσης και με τη μουσικοθεατρική παράσταση του Χαράλαμπου Γωγιού «Νέα Ελλάδα- The Making Of» αλλά και τις μουσικές συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβρη («Αλίκη Καγιαλόγλου- Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου», «Ορχήστρα Academica Αθηνών- υπό τη μουσική Διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου», «Jazz has a thousand eyes- το «Organ Baby trio» του Γιώργου Κοντραφούρη και το «Fenia Papadodima quartet», «συναυλία του Σταύρου Γασπαράτου»).

Φέτος το θέατρο Τέχνης τιμά τους Γάλλους δημιουργούς, ενώ συμπράττει και με το Γαλλικό Ινστιτούτο σε μια βραδιά αφιερωμένη στο κλασικό γαλλικό θέατρο με την παράσταση « Πάθος/ Pathos» που θα παρουσιαστεί στις 16 Φεβρουαρίου.

Επίσης το Θέατρο εγκαινιάζει συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και με τον πρόεδρο του τμήματος Πλάτωνα Μαυρομούστακο, με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων με τη συμμετοχή φοιτητών δραματικών σχολών, θεατρολόγων και του κοινού.

Παραστάσεις παράλληλα θα δίνονται όλο τον χρόνο στην παιδική και εφηβική σκηνή του θεάτρου στην Φρυνίχου και το Υπόγειο αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, «Το φάντασμα του Καντερβίλ» του Όσκαρ Ουάιλντ, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Δεγαΐτη, θα παίζεται στη Φρυνίχου από τις 2 Νοεμβρίου έως τις 5 Απριλίου, ενώ το «Υπόγειο στο φως» η παράσταση- αφιέρωμα στην επέτειο των 60 χρόνων λειτουργίας της σκηνής του Υπογείου, θα παίζεται από τις 4 Νοεμβρίου έως και τις 5 Απριλίου.

Το έργο «Κόκκαλα», του Ανδρέα Φλουράκη σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη που θα παρουσιαστεί την 1η Νοεμβρίου είναι ένα νέο ελληνικό έργο, ειδικά για εφήβους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα