Μελίνα Μερκούρη: Στη μνήμη της "τελευταίας Ελληνίδας Θεάς"

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της Μελίνα Μερκούρη, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τιμώντας τη μνήμη της "τελευταίας Ελληνίδας Θεάς", αλλά και τη ρήση της πως «Οι Έλληνες είμαστε οι καλύτερες μοιρολογήτρες, και τους πεθαμένους τους περιποιούμαστε καλύτερα από τους ζωντανούς», διοργανώνει πολλαπλές εκδηλώσεις το βράδυ της 31ης Αυγούστου (της ερχόμενης Κυριακής)- ώρες προτού ξημερώσει η βυζαντινή πρωτοχρονιά ή Ίνδικτιών, όπως την ονόμαζαν, και εορτάζεται από την Εκκλησία εδώ και 2000 χρόνια περίπου, την 1η κάθε Σεπτέμβρη.

«Nα με θυμάσαι και να μ' αγαπάς»- από τον στίχο του τραγουδιού που ερμήνευσε η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, αντλεί τον τίτλο των εκδηλώσεων που διοργανώνει στη μνήμη της το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

«Ιδρύτρια» ουσιαστικά του μουσείου (ήταν εκείνη που έθεσε τον θεμέλιο λίθο του λαμπρού οικοδομήματος στις 28 Φεβρουαρίου του 1989), η Μελίνα Μερκούρη «έφυγε» τον Μάρτιο του 1994.

Η Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, με τη διπλή ιδιότητα, αυτή της επιστήμονος, διδάκτορος Αστρονομίας, καθώς και της ερμηνεύτριας, και ο Σάκης Κοντονικόλας στο πιάνο, θα αναλάβουν να οδηγήσουν το κοινό "Στα μονοπάτια των αστεριών".

Ο Δημοσθένης Δαββέτας, διαβάζοντας αποσπάσματα από τις ανέκδοτες συλλογές του, "Ήχοι του Σύμπαντος" και "Άσματα στη Νύχτα", θα αποτυπώσει, μέσα από τον Ποιητικό Λόγο, τα συναισθήματα που διαχρονικά προκαλούσε ο έναστρος ουρανός στους ανθρώπους, ενώ ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, ειδικά για τη βραδιά αυτή, ετοίμασε ένα πρωτότυπο βίντεο, το οποίο θα προβάλλεται καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης σε μια γιγαντοοθόνη.

Πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό από τους αστροφωτογράφους του Ομίλου θα συνοδεύει τη βόλτα μας "Στα μονοπάτια των αστεριών".

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Η εκδήλωση έχει ώρα έναρξης στις 9 μ.μ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα