Σημαντικά ευρήματα στον Αργολικό Κόλπο

Ξεπερνούν τις προσδοκίες των αρχαιολόγων τα πρώτα αποτελέσματα της επιστημονικής αποστολής Terra Submersa στον Αργολικό Κόλπο, που πραγματοποιείται με τη βοήθεια του υπερσύγχρονου ηλιακού καταμαράν MS Turanor PlanetSolar! Οι ειδικοί όχι μόνο εντόπισαν τα ίχνη βυθισμένου προϊστορικού οικισμού, αλλά διαπίστωσαν ότι είναι πολύ μεγαλύτερος του αναμενομένου και κάνουν λόγο για «πολύ σημαντικά ευρήματα». Ηδη μάλιστα εντοπίστηκε και ο προϊστορικός αιγιαλός. Περισσότερα στοιχεία θα δώσει η υποβρύχια ανασκαφή που ξεκινά αύριο.
Η υποθαλάσσια έρευνα εστιάζεται στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του σπηλαίου Φράγχθι. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια στην Ευρώπη, καθώς κατοικήθηκε από το 40000 έως το 3000 π.Χ. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι αποτελούσε τμήμα ενός μεγαλύτερου οικισμού, από τους αρχαιότερους στη γηραιά ήπειρο, που βρισκόταν σε χαμηλότερο ύψος και σε σημείο που σήμερα σκεπάζεται από τη θάλασσα. Αυτόν τον βυθισμένο οικισμό φαίνεται ότι εντόπισε η ελληνοελβετική ερευνητική ομάδα.

Υπήρχε ανάπτυξη

Οπως αναφέρει στην «Espresso» η προϊστάμενη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι, τα έως τώρα αποτελέσματα των ερευνών είναι καλύτερα των αναμενομένων: «Εχει εντοπιστεί ένας ολόκληρος προϊστορικός οικισμός και κινητά ευρήματα. Μάλιστα τα ευρήματα δεν περιορίζονται στον κόλπο ανοιχτά του σπηλαίου, αλλά εξαπλώνονται και παραπλεύρως, στους γειτονικούς όρμους. Βλέπει κανείς μια μεγάλη ανάπτυξη προϊστορικών οικισμών στην περιοχή αυτή» τονίζει η ίδια.
Το επόμενο βήμα θα είναι οι ανασκαφές. Εδώ και περίπου 10 ημέρες οι δύτες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Δέσποινα Κουτσούμπα, ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή τον βυθό ώστε να προσδιορίσουν τα σημεία όπου πρέπει να δουλέψει η αρχαιολογική σκαπάνη. Η έρευνα αυτή ολοκληρώνεται και αύριο αρχίζει η υποβρύχια ανασκαφή που εκτιμάται ότι θα φέρει στο φως πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία θα ρίξουν φως στο παρελθόν της περιοχής.

Παράλληλα, οι ειδικοί του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) χαρτογραφούν τον βυθό σε μεγάλη ακτίνα από το σπήλαιο. Με τη βοήθεια εξοπλισμού στρωματογράφησης, που έχει εγκατασταθεί στο MS Turanor PlanetSolar, καθώς και βυθομέτρησης, που βρίσκεται πάνω στο σκάφος «Αλκυών», οι επιστήμονες κατόρθωσαν να εντοπίσουν την ακτογραμμή του 18000 π.Χ. Συγκεκριμένα, ο προϊστορικός αιγιαλός βρίσκεται σε βάθος 120 μέτρων από τη σημερινή στάθμη της θάλασσας και σε απόσταση περίπου έξι μιλίων από τη σημερινή ακτογραμμή και το σπήλαιο Φράγχθι.
Η αποστολή θα ολοκληρωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου και, εκτός των ελληνικών επιστημονικών φορέων, συμμετέχουν σ' αυτήν η αρχαιολογική σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, το μουσείο Latenium και η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα