Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας γίνεται 20 χρονών!

Οι λάτρεις του κινηματογράφου, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πάνω από 100 νέες ταινίες μεγάλου μήκους, στο «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας».

«…Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε κι εμείς αν αυτή η ιδέα, που έμοιαζε στην αρχή με τρελό όνειρο (αλλά μήπως έτσι δεν ξεκίνησε και το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ;), μπορεί να εξελιχθεί σ' ένα μεγάλο, ετήσιο φεστιβάλ της Αθήνας, ένα αληθινό σταυροδρόμι του ανεξάρτητου σινεμά, μια γιορτή όπου θα μαζευόμαστε κάθε χρόνο και περισσότεροι.» Γιώργος Τζιώτζιος – 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας, 1995.

Με αυτά τα λόγια ξεκινούσε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας το 1995 για να εξελιχθεί, 20 χρόνια μετά, στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της πόλης και ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Μεσογείου και των Βαλκανίων, προσελκύοντας όλο και περισσότερο κόσμο!

Και όλα αυτά με την υποστήριξη του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, του μοναδικού κινηματογραφικού περιοδικού στην Ελλάδα, που φέτος γιορτάζει 25 χρόνια!

Το επετειακό 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου παρουσιάζοντας πάνω από 100 νέες ταινίες μεγάλου μήκους απ' όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα – μεταξύ των οποίων και ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως διαγωνιστικά τμήματα, το «Μουσική & Φιλμ» - ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και πάνω από 60 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ πλαισιώνουν μία σειρά από παράλληλες δράσεις, εργαστήρια και ομιλίες αλλά και πάρτι. Επιπλέον, με αφορμή την συμπλήρωση των 20 χρόνων, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας σε συνδιοργάνωση με την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσουν ειδικές επετειακές εκδηλώσεις – έκπληξη, που θα περιέχουν μία σειρά από installation, μουσικές performance και σπάνιες προβολές.

Πιστό στο αρχικό του όνειρο, το φεστιβάλ περιλαμβάνει κινηματογραφικά διαμάντια του ανεξάρτητου σινεμά, μια εκλεκτή σοδειά από τις πιο προσδοκώμενες ταινίες της χρονιάς, πολυσυζητημένα ντοκιμαντέρ, δημιουργίες που παντρεύουν απολαυστικά τη μουσική με τον κινηματογράφο, κλασικούς σταθμούς του παρελθόντος και μεταμεσονύκτιες προβολές.

Μερικές από τις ταινίες που θα προβληθούν φέτος στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας:

Διαγωνιστικά Τμήματα

Το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ φιλοξενεί για ακόμα μία χρονιά μερικές από τις καλύτερες πρεμιέρες του παγκόσμιου κινηματογράφου συστήνοντας στο κοινό νέους σκηνοθέτες που ξεχωρίζουν ανά τον κόσμο.

Τα «10.000km» του Κάρλος Μάρκες Μαρσέτ, μία αφοπλιστικά ειλικρινής σκιαγράφηση της πορείας που διανύει η αγάπη και ο έρωτας σε απόσταση, αλλά και το αγωνιώδες πολιτικό θρίλερ «'71» του Γιαν Ντεμάνζ που έκανε το ντεμπούτο του και τιμήθηκε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου του Βερολίνου, είναι μόνο μερικές από τις ταινίες που θα συμμετάσχουν στο τμήμα αυτό.

Οι Pulp και ο Nick Cave καταλαμβάνουν μία θέση στο πρόγραμμα του διαγωνιστικού τμήματος Μουσική και Φιλμ, με τις ήδη δημοφιλείς ταινίες «Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets» και «20.000 Days on Earth». Και αυτά είναι μόνο η αρχή..

Ιδιαίτερης σημασίας αποτελεί και το διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους που διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά και δίνει την ευκαιρία σε νέους Έλληνες δημιουργούς να δείξουν τη δουλειά τους και να διεκδικήσουν ένα από τα βραβεία του τμήματος.

Ειδικά Αφιερώματα

Από τον 1ο χρόνο διεξαγωγής του μέχρι σήμερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας τιμά σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου μέσα από ειδικά αφιερώματα.

Φέτος, μεταξύ άλλων, σειρά έχουν ένας από τους επιδραστικότερους Αμερικάνους δημιουργούς, ο Ρόμπερτ Όλτμαν, σε ένα ειδικό αφιέρωμα για τις ταινίες - σταθμούς που υπέγραψε τη δεκαετία του '70, όπως τα «Nashville», «McCabe and Mrs. Miller» και «M.A.S.H.». Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη θέση στο φεστιβάλ κατέχει και ο θρυλικός Πολωνός σκηνοθέτης, Αντρέι Ζουλάφσκι, υπεύθυνος για αριστουργήματα όπως το «Σημασία Έχει να Αγαπάς» και το «Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη», τα οποία φιλοξενούνται σε μια ρετροσπεκτίβα του σπουδαίου έργου του, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα.

Ντοκιμαντέρ και ειδικές προβολές

Μία γεύση από τα ντοκιμαντέρ του φετινού φεστιβάλ αποτελεί το «Life Itself» του Στιβ Τζέιμς, που αποκαλύπτει τη συναρπαστική ζωή του διασημότερου Αμερικανού κριτικού κινηματογράφου, Ρότζερ Έμπερτ.

Οι ειδικές προβολές εξασφάλισαν και θα προβάλλουν, μεταξύ άλλων, τον διαβόητο «Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι», σε ψηφιακά αποκαταστημένη κόπια την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, Τόμπι Χούπερ!

Περισσότερες ταινίες και λεπτομέρειες για το φεστιβάλ, θα ανακοινώνονται σταδιακά.

Για ακόμα μία χρονιά ο ΟΤΕ υποστηρίζει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Την αφίσα της 20ης έκδοσης του φεστιβάλ, καθώς και του 4ου Athens Open Air Film Festival και το εξώφυλλο του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, φιλοτέχνησε ο γνωστός εικαστικός καλλιτέχνης, Δημήτρης Αληθεινός, τιμώντας και συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην επέτειο για τις δύο δεκαετίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Ο Δημήτρης Αληθεινός έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές διοργανώσεις και είναι γνωστός για τα διεθνούς εμβέλειας έργα του Κατακρύψεις και Υποστηρίζοντας τους Πολιτισμούς του Κόσμου, που ευαισθητοποιούν το κοινό σε θέματα ζωτικής σημασίας, κάτι που πολλές φορές κάνει και ο κινηματογράφος.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας σε αριθμούς:

- πάνω από 1800 ταινίες έχουν προβληθεί μέσα σε δύο δεκαετίες
- πάνω από 400.000 θεατές έχουν βρεθεί σε κάποια προβολή του φεστιβάλ
- 3 διαγωνιστικά τμήματα: Διεθνές Διαγωνιστικό, Ελληνικές Μικρού Μήκους αλλά και το διαγωνιστικό τμήμα «Μουσική και Φιλμ»
- πάνω από 100 σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου έχουν παραβρεθεί στο φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων οι Ντάνιελ Ντέι Λούις, Άρι Φόλμαν, Τζέιν Μπίρκιν, Φατίχ Ακίν, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Κώστας Γαβράς, Τζέρεμι Άϊρονς, Πίτερ Γκρίναγουέι, Αντρέα Άρνολντ, Τζούλιαν Τέμπλ, Τομ Τίκβερ, Σίον Σόνο, Κιμ Κι Ντουκ, Κριστίν Βασόν, Μελβίλ Πουπό, Μπεν Γκαζάρα, Νταν Φούτερμαν, κ.ά.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα