Σπιναλόγκα: Υποψήφια για παγκόσμιο μνημείο της UNESCO

Μια θέση στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO διεκδικεί η Σπιναλόγκα. Μάλιστα, ήδη οι τοπικοί φορείς παρέδωσαν τον φάκελο για την «υποψηφιότητά» της στην αρμόδια επιτροπή.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Πέτρος Ινιωτάκης, παρέδωσε χθες τη β’ φάση του διαχειριστικού σχεδίου για τη Σπιναλόγκα προκειμένου το «νησί της εξορίας» να διεκδικήσει μια θέση στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το πρώτο στοίχημα για τους τοπικούς φορείς που προωθούν αυτή την προσπάθεια είναι η Σπιναλόγκα να «προσπεράσει» τα άλλα μνημεία της Ελλάδας που διεκδικούν επίσης μία θέση στον ίδιο κατάλογο. Σημείο-κλειδί αποτελεί το ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να προτείνει μόνο ένα μνημείο, γι’ αυτό το πιο «δουλεμένο» σχέδιο και η πιο πλήρης παρουσία θα «κερδίσει».

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη σχετική επιστολή που συνοδεύει τον φάκελο αναφέρεται ότι με το δεύτερο αυτό μέρος ολοκληρώνεται ο απαιτούμενος φάκελος που συντάχτηκε σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του τμήματός μας και της (πρώην) Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου με αντικείμενο την προώθηση του αιτήματος για την ένταξη της οχυρής νησίδας Σπιναλόγκας στην ελληνική «tentative list» και την εγγραφή της στη συνέχεια στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μετά την ολοκλήρωσή του, το διαχειριστικό σχέδιο της Σπιναλόγκας θα πρέπει να επικυρωθεί άμεσα από τα αρμόδια θεσμοθετημένα όργανα (περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο) και να διαβιβαστεί στο υπουργείο Πολιτισμού για τις περαιτέρω ενέργειες.

Η επεξεργασία των ζητημάτων και οι αναλυτικές προτάσεις που περιέχονται στον φάκελο διαθέτουν εκτός από την απαιτούμενη επιστημονική επεξεργασία και τεκμηρίωση, και ένα βάθος στοχεύσεων που πρέπει [Παλιά φωτογραφία με τον βαρκάρη.] να ενταχθούν στον τοπικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Αγίου Νικολάου.

Τα μνημεία που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς επιλέγονται και εγκρίνονται βάσει της αξίας τους ως τα καλύτερα παραδείγματα της δημιουργικής ευφυΐας του ανθρώπου.

Αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια μοναδική ή τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ή ενός πολιτισμού που ζει ακόμα ή έχει εξαφανιστεί.

Είναι άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικά στάδια της ανθρώπινης ιστορίας, και για τον λόγο αυτό έχουν εξέχουσα οικουμενική αξία και αποτελούν τμήμα της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα