Πανελλαδικές Εξετάσεις: Οι επαγγελµατικές προοπτικές των πτυχίων

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Οι επαγγελµατικές προοπτικές των πτυχίων : Λιγότερο από δύο µήνες από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η µεγάλη αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης συγκεκριµένων θέσεων εισακτέων κρατάει αυξηµένο και φέτος τον ανταγωνισµό

Λιγότερο από δύο µήνες από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, η µεγάλη αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης συγκεκριµένων θέσεων εισακτέων κρατάει αυξηµένο και φέτος τον ανταγωνισµό των υποψηφίων για τις περιζήτητες και υψηλόβαθµες σχολές. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήµερα ορισµένα αθέατα στοιχεία που προσδιορίζουν τον χαρακτήρα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς και το «ιστορικό» της διακύµανσης των βάσεων εισαγωγής την τελευταία δεκαετία έτσι ώστε οι 100.000

υποψήφιοι να έχουν µια πλήρη εικόνα για τις σχολές που τους ενδιαφέρουν.

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΌ ΈΤΌς 2011-2012 Η ένταξη των παρακάτω Τµηµάτων σε Επιστηµονικά Πεδία µεταβάλλεται: (α) Το Τµήµα Μηχανικών Επιστήµης Υλικών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων θα διαγραφεί από το 2ο Επιστηµονικό Πεδίο. (β) Τα παρακάτωΤµήµατα ΤΕΙθα παραµείνουν στο 2ο Επιστηµονικό Πεδίο, θα διαγραφούν από το 4ο καιθα ενταχθούν και στο 3ο Πεδίο:

Τµήµα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ ∆υτικής Μακεδονίας (µε έδρα τη Φλώρινα) Τµήµα Ζωικής Παραγωγήςτου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Τµήµα Ζωικής Παραγωγήςτου ΤΕΙ Λάρισας Τµήµα Ζωικής Παραγωγήςτου ΤΕΙ Ηπείρου (µε έδρα την Αρτα)


Οι επαγγελµατικές προοπτικές σε κάθε επιστηµονικό πεδίο

Στο 1ο Επιστηµονικό Πεδίο οι πτυχιούχοι της Σχολής:

(1) Οι απόφοιτοι του Τµήµατος Φιλοσοφίας Πάτρας εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων, όπως και του Ιστορίας- Αρχαιολογίαςκαι ∆ιαχείρισης Πολιτισµικών Αγαθών του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου. (2) Οι απόφοιτοι του Τµήµατος Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής Μακεδονίας (κοινό Τµήµα του 1ου και 2ου Πεδίου), Κατεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, εντάσσονται στο ΠΕ71 ∆ασκάλων Ειδικής Αγωγής, ενώ της Συνεχούς Εκπαίδευσης στο ΠΕ72 Εκπαιδευτικών Ενηλίκων. Επίσης πρόσφατα εντάχθηκαν και στο ΠΕ10 Κοινωνιολόγων. Προσοχή, στο αντίστοιχο Τµήµα της Κορίνθου δεν υπάρχει η πρώτη κατεύθυνση.

(3) Οι απόφοιτοι του Τµήµατος ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης Παντείου (κοινό Τµήµα του 1ου και 5ου Πεδίου) εγγράφονται στο Οικονοµικό Επιµελητήριο (χωρίς να εξεταστούν στο ΑΟΘ).

(4) Οι απόφοιτοι Τµηµάτων Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας φέρουν τον τίτλο του κοινωνιολόγου. Αν όµως µετεγγραφούν στο Τµήµα Ιστορίας - Αρχαιολογίας που αντιστοιχίζεται, κατοχυρώνουν τον επαγγελµατικό τίτλο του φιλολόγου. Στο 2ο Επιστηµονικό Πεδίο οι πτυχιούχοι της Σχολής:

(5) Εφαρµοσµένων Μαθηµατικών και Φυσικών Επιστηµών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Κατεύθυνσης Μαθηµατικού Εφαρµογών (κοινό Τµήµα του 2ου και 4ου Πεδίου) και εκείνοι τουΤµήµατος Εφαρµοσµένων Μαθηµατικών του Πανεπιστηµίου Κρήτης, στο ΠΕ03 Μαθηµατικών.

(6) Εφαρµοσµένων Μαθηµατικών και Φυσικών Επιστηµών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείουτης Κατεύθυνσης Φυσικού Εφαρµογών (κοινό Τµήµα του 2ου και 4ου Πεδίου) εντάσσονται στο ΠΕ04 Φυσικών. (7) Γεωγραφίας εντάσσονται στο ΠΕ04 Γεωλόγων για την εκπαίδευση, καθώς και στοΠΕ Περιβάλλοντος για πρόσληψη σεφορείς του ∆ηµοσίου.

(8) Οι απόφοιτοι του Tµήµατος Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηµατοοικονοµικών Μαθηµατικών Αιγαίου (Σάµος) µπαίνουν στον κλάδο ΠΕ09 Οικονοµολόγων και εγγράφονται στο Οικονοµικό Επιµελητήριο Ελλάδος.

Στο 3ο Επιστηµονικό Πεδίο οι πτυχιούχοι της Σχολής:

(9) Βιοχηµείας καιΒιοτεχνολογίας του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας (κοινό Τµήµα του 3ου και 4ου Πεδίου) εντάσσονται στο ΠΕ04 Χηµικών. (10) Βιολογικών Εφαρµογών & Τεχνολογιών Ιωαννίνων (κοινό Τµήµα του 3ου και 4ου Πεδίου)& Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης εντάσσονται στο ΠΕ4 Βιολόγων. Στο 4ο Επιστηµονικό Πεδίο οι πτυχιούχοι της Σχολής:

(11) ∆ιοικητικής Επιστήµης και Τεχνολογίας καθώς και Βιοµηχανικής ∆ιοίκησης και Τεχνολογίας (κοινά Τµήµατα του 4ου και5ου Πεδίου) εντάσσονται στο ΠΕ09Οικονοµολόγων και εγγράφονται και στο Οικονοµικό Επιµελητήριο.

(12) Πολιτισµικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (κοινό Τµήµα του 1ου και 4ου Πεδίου), Ψηφιακών Συστηµάτων, Επιστήµης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών, Επιστήµης και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πληροφορικής µε Εφαρµογές στη Βιοϊατρική (κοινά Τµήµατα του 2ου και 4ου Πεδίου) εντάσσονται στο ΠΕ19 Πληροφορικής.

(13) Οι απόφοιτοιτου Tµήµατος Μηχανικών Οικονοµίας και ∆ιοίκησης Αιγαίου, εφόσον επιλέξουν την Κατεύθυνση Χρηµατοοικονοµική Μηχανική, έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Οικονοµικό Επιµελητήριο Ελλάδος.

Στο 5ο Επιστηµονικό Πεδίο οι πτυχιούχοι της Σχολής:

(14) Εµπορίας και ∆ιαφήµισης και Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΙ) έχουν το δικαίωµα να εργαστούν ως λογιστές, ενώ εντάσσονταικαι στο ΠΕ18 για διδασκαλία στα σχολεία (ΕΠΑΛ).

Τα νέα όρια των µετεγγραφών

Από πέρυσι αυξήθηκε κατά 10.000 ευρώ το όριο του οικογενειακού εισοδήµατος για τους φοιτητές και σπουδαστές που δικαιούνται µετεγγραφή. Παράλληλα πέρυσι έγιναν ορισµένες ρυθµίσεις που αφορούσαν τις µετεγγραφές των φοιτητών οικογενειών που συντηρούσαν περισσότερα από ένα παιδί σε διαφορετικές πόλεις. Η ρύθµιση αυτή, που αφορούσε µετακινήσεις σε Πανεπιστήµια και ΤΕΙ εκτός αθήνας - Θεσσαλονίκης. είναι πιθανόν να εφαρµοστεί και φέτος, εκτός εάν το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του νοµοσχεδίου για την τριτοβάθµια Εκπαίδευση, κάνει νέες αλλαγές και στην υπάρχουσα νοµοθεσία για τις µετεγγραφές.

Οι αλλαγές που ισχύουν από πέρυσι

H ΕΞΕΤΑΣΗ κάθε ειδικού µαθήµατος Ξένης Γλώσσας, από πέρυσι έχει γίνει ως εξής: όσον αφορά την Κατανόηση του Γραπτού Λόγου, δίνεται στους υποψηφίους αυθεντικό κείµενο έκτασης περίπου 330 - 370 λέξεων και 8 - 10 ερωτήσεις επί του κειµένου. Βαθµολογείται µε τριάντα (30) µονάδες στην 100βαθµη κλίµακα, οι οποίες κατανέµονται στην κάθε ερώτηση µε απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθηµάτων. Οσον αφορά τη Γλωσσική Επίγνωση, δίνονται τρεις (3) δραστηριότητες/ασκήσεις µε στόχο τον έλεγχο της ικανότητας του υποψηφίου να χρησιµοποιεί τη γλώσσα µε τρόπο ορθό και κατάλληλο για την κάθε περίσταση. Οι δραστηριότητες/ασκήσεις µε τις οποίες ελέγχεται η Γλωσσική Επίγνωση δεν έλκονται υποχρεωτικά από το κείµενο της εξέτασης. Η Γλωσσική Επίγνωση βαθµολογείται µε τριάντα (30) µονάδες στην 100βαθµη κλίµακα, οι οποίες κατανέµονται ισότιµα σε κάθε ερώτηση, δηλαδή δύο (2) µονάδες σε κάθε ερώτηση. Οσον αφορά την Παραγωγή Γραπτού Λόγου, δίνεται στους υποψηφίους ένα θέµα και τους ζητείται να συντάξουν, στην ξένη γλώσσα, κείµενο έκτασης περίπου 180 - 200 λέξεων. Το θέµα της Παραγωγής Γραπτού Λόγου δεν πρέπει να έχει συνάφεια µε το περιεχόµενο του κειµένου το οποίο δίνεται για την Κατανόηση του Γραπτού Λόγου. Η Παραγωγή Γραπτού Λόγου βαθµολογείται µε σαράντα (40) µονάδες στην 100βαθµη κλίµακα.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ έχει αυξηθεί το ποσοστό εισακτέων από 3% σε 5% και έχουν επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις παθήσεων (σοβαρές καρδιακές παθήσεις, γλυκογονιάσεις κ.λπ.) οι ευεργετικές διατάξεις που ίσχυαν για εισαγωγή στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα, πλην του Τµήµατος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ Αθήνας και των Τµηµάτων Εικαστικών και Εφαρµοσµένων Τεχνών των Πανεπιστηµίων Θεσσαλονίκης και ∆υτικής Μακεδονίας, καθ’ υπέρβαση του αριθµού εισακτέων, εφόσον είναι κάτοχοι τίτλου απόλυσης από Λύκειο ή αντίστοιχο σχολείο της ηµεδαπής ή αλλοδαπής.

Σύµφωνα µε τη νέα ρύθµιση, τα Ιδρύµατα πρέπει πριν από την έναρξη κάθε ακαδηµαϊκού έτους να αποφασίζουν µε αιτιολογηµένη απόφαση του Τµήµατος και την έγκριση της Συγκλήτου τις τυχόν περιπτώσεις παθήσεων που κάποιο Τµήµα, λόγω της φύσης της συγκεκριµένης επιστήµης, δεν µπορεί να εκπαιδεύσει φοιτητές κάποιας συγκεκριµένης πάθησης.

Η περίπτωση της κατηγορίας υποψηφίων του 10%

Για πρώτη φορά από πέρυσι, οι κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ηµερήσιου Γενικού Λυκείου που επιθυµούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων διατηρούν αυτό το δικαίωµα για 2 µόνο χρόνια µετά την τελευταία εξέτασή τους. Ετσι για φέτος έχουν δικαίωµα να καταθέσουν μηχανογραφικό ∆ελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων όσοι έχουν αποκτήσει βεβαίωση πρόσβασης το 2010 και το 2009. αυτή η αλλαγή πέρυσι έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες υποψηφίους να πετύχουν την είσοδό τους σε σχολές µε πολύ χαµηλότερη βαθµολογία από αυτή που απαιτούσαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις – κατηγορία 90%. το ίδιο είναι πολύ πιθανόν να συµβεί και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2011, στοιχείο που οφείλουν να λάβουν υπόψη τους οι απόφοιτοι που σκέφτονται να επαναλάβουν την προσπάθεια για την είσοδό τους σε κάποια σχολή ή αυτοί που έχουν ήδη µπει σε µια σχολή αλλά επιθυµούν κάποια άλλη.


Οι προϋποθέσεις για αναγνώριση

ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΗ από 1/10/1980 Εως ςΗΜΕΡΑ
null Είµαι εργαζόµενη (συνεχώς) εδώ και 30 χρόνια από 1/10/1980 έως και σήµερα. Είµαι γεννηµένη το 1961 και δυστυχώς δεν έχω κάνει ανώτατες σπουδές και δεν έχω παιδιά. Θα ήθελα να µου δώσετε απάντηση για το πότε θα πάρω σύνταξη.

Από ό,τι φαίνεται δεν θαµπορέσετε να συνταξιοδοτηθείτε πριν από τα 60. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχετε συµπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης.

Εργαςτηκα πρωτη φόρα ςτη ΔΕΗ από 12/6/83
null Γεννήθηκα στις 12/8/58, εργάστηκα πρώτη φορά στη ∆ΕΗ από 12/6/83 έως 13/3/84 (ΙΚΑ), και από 15/3/84 έως και σήµερα εργάζοµαι στον ΟΣΕ. Εχω ένα παιδί 16 ετών, υπηρέτησα 22 µήνες στον Στρατό κι έχω 2 έτη σπουδές σε µέση τεχνική σχολή. Θα ήθελα να µάθω πότε και πόσα πλασµατικά χρόνια αναγνωρίζω σύµφωνα µε τον νέο νόµο και σε ποια ηλικία θα συνταξιοδοτηθώ.

Ονέοςασφαλιστικός νόµοςεπιτρέπει την αναγνώριση πλασµατικού χρόνου ενός έτους για το πρώτο παιδί. Οι δε συνολικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται µε τον νόµο αυτόν δεν µπορεί να υπερβαίνουν τα 4 έτη το έτος 2011, τα 5 έτη το 2012, τα 6 έτη το 2013 και τα 7 έτη το2014. Φρονώ ότι θα συνταξιοδοτηθείτε στο 60ό έτος της ηλικίας σας. 4 1/2 χρόνια ςτό νατ και 21 χρόνια ςτό ικα
null Γεννήθηκα στις 27/12/1949. Εχω 27 µήνες στρατεύσιµη θητεία, 4 1/2 χρόνια στο ΝΑΤ και 21 χρόνια στο ΙΚΑ κι εξακολουθώ να εργάζοµαι. Θέλω να µάθω πότε µπορώ να πάρω σύνταξη. Με συµφέρει η εξαγορά ενσήµων;

Με τον χρόνο ασφάλισης και την ηλικία πουέχετεµπορείτε καιτώρα ακόµη ναπάρετε µειωµένη σύνταξη (µείωση24%) ανέχετε ανά100 ηµέρες ασφάλισης σε καθένα από τα τελευταία 5 έτη. ∆εν καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε λέγοντας «εξαγορά ενσήµων». Μήπως την εξαγορά της στρατιωτικήςσαςυπηρεσίας;Ανεννοείτε αυτό, δεν είναι εύκολη η απάντηση µε µόνο τα στοιχεία που αναφέρετε.

από 1/1/1981 αςφαλιςΜΕΝΌς ςτό ΤΑΜΕΙΌ Εμπόρων
null Γεννήθηκα στις 5/12/1954. Από τον Σεπτέµβριο του 1972 µέχρι το 1980 έχω 5 χρόνια ασφάλισης στο ΤΣΕΥΠ και 28 µήνες στον Στρατό.

Από 1/1/1981 µέχρι και σήµερα είµαι ασφαλισµένος στο Ταµείο Εµπόρων (ΟΑΕΕ). Πότε µπορώ να πάρω σύνταξη;

Εάναυτάπουαναφέρετε στοερώτηµά σας είναι ακριβή καισυγκεντρώνετε µαζί µετη στρατιωτική σας υπηρεσία 35 συνολικά συντάξιµα χρόνια, µπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε όταν συµπληρώσετε το 60ό έτος της ηλικίας σας. Η αναγνώριση της στρατιωτικής σας υπηρεσίας πρέπει να γίνει το αργότερο έως 31/12/2013.

Εργαζόμαι από τόν αύγόύςτό τόύ 1983 ςΕ ότα
null Είµαι µητέρα τριών ενήλικων παιδιών. Εργάζοµαι από τον Αύγουστο του 1983 σε ΟΤΑ, και είµαι 55 ετών. Μέχρι πότε µπορώ να βγω στη σύνταξη, πώς θα υπολογιστεί; Το εφάπαξ, πότε και πώς θα το πάρω;

Ωςτρίτεκνηµητέραέχετεθεµελιώσει ήδησυνταξιοδοτικόδικαίωµα και µπορείτε να το ασκήσετε οποτεδήποτε χωρίς να σας θίξουν οιαλλαγές που επήλθαν µε τον νέο ασφαλιστικό νόµο, ούτε ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ούτε ως προς τον τρόπο υπολογισµού της σύνταξης (παραγρ. 7 άρθρου του Ν. 3847/2010). Οταν βγείτε στη σύνταξη, θα σας χορηγηθεί και το σχετικό εφάπαξ βοήθηµα.

Ειμαι αςφαλιςΜΕΝΌς ςτό ικα από τό 1976
null Εχω γεννηθεί στις 2/1/1953, πατέρας 3 ενήλικων παιδιών, και είµαι ασφαλισµένος στο ΙΚΑ από το 1976. Εχω συγκεντρώσει συνολικά 4.700 ένσηµα, εκ των οποίων τα 4.000 είναι βαρέα. Πότε µπορώ να πάρω σύνταξη και περίπου τι ποσό µου αναλογεί;

∆ενπροβλέπεται χορήγησησύνταξης από το ΙΚΑ σε τρίτεκνους πατέρες. Θα συνταξιοδοτηθείτε στο60ό έτοςτης ηλικίας σας, υπότην προϋπόθεση ότικατά τα τελευταία 13 έτη πριν απότη συµπλήρωση του 60ού έχετε τουλάχιστον 1.000 ηµέρες ασφάλισης στην κατηγορία τωνβαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων.

από 7/74 Εως 9/97 Εχω 6.050
Ενςημα ικα και 27 ΜΗΝΕς ΤΑΜΕΙΌ ΑΝΕΡΓΙΑς
null Μπορείτε να µου διευκρινίσετε, πότε µπορώ να πάρω πλήρη σύνταξη και πότε µειωµένη;

Είµαι γυναίκα γεννηµένη 20/12/54. Από 7/74 έως 9/97 έχω 6.050 ένσηµα ΙΚΑ και 27 µήνες ταµείο ανεργίας. Από 7/97 έως σήµερα 13 έτη και 5 µήνες στο ∆ηµόσιο. Εχω 4 έτη σπουδών και ένα παιδί που γεννήθηκε στις 10/6/80.

Με τα δεδοµένα που δίνετε φρονώ ότι έχετε ήδη θεµελιωµένο συνταξιοδοτικό δικαίωµα. Αν θέλετε να πάρετε πρόωρη σύνταξη (µειωµένη κατά 18%περίπου) µπορείτε να το κάνετε και τώρα. Για πλήρη σύνταξη, θα πρέπει να περιµένετε ώσπου να συµπληρώσετε συνολικάσυντάξιµο χρόνο, µαζί µε το ΙΚΑ, 35 χρόνων και το 58ο έτος. Τα έτη σπουδών αναγνωρίζονται µε εξαγορά στην περίπτωση που δεν έχει θεµελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωµα µέχρι 31/12/2010.

αςφαλιςτηκα για πρωτη φόρα ςτό ΤΕΒΕ τό 1976
null Γεννήθηκα την 1/5/1952. Ασφαλίστηκα για πρώτη φορά στο ΤΕΒΕ τον Νοέµβριο του 1976 µέχρι και το 1978. Το 1979 µεταφέραµε την έδρα της επιχείρησης σε χωριό µε πληθυσµό κάτω από 500 κατοίκους και έκανα διακοπή της ασφάλειας (λόγω προαιρετικής ασφάλισης). Το 1985 ρύθµισα 15 µήνες, µε εξαγορά. Από τότε µέχρι και σήµεραείµαι ασφαλισµένος στον ΟΑΕΕ κανονικά, έχοντας συµπληρώσει 28 χρόνια ασφάλισης. Μπορώ να εξαγοράσω τα έτη 1979, 1980,1981 και 1982; Το 2012, που θα είµαι 60ετών, µπορώ να πάρω µειωµένη σύνταξη µε 30 χρόνια, αφού εξαγοράσω και 28 µήνες του Στρατού (δηλ. σύνολο 32 χρόνια και 4 µήνες); Μπορώ να εξαγοράσω άλλα χρόνια (φοίτηση σε ιδιωτική σχολή) ή πρέπει να γίνω 65 ετών για να πάρω σύνταξη;

Για ναπάρετε σύνταξηαπό τονΟΑΕΕ στα60σαςτο2012,πρέπει ναέχετε και37 χρόνιαασφάλισης. Μπορείτε να αναγνωρίσετε µεεξαγορά χρόνο αποδειγµένης άσκησης επαγγελµατικής δραστηριότητας πριν από την εγγραφή σας στα µητρώα του ΟΑΕΕ και µέχρι 5 έτη, εφ’ όσον δεν είχαν πληρωθεί ασφαλιστικές εισφορές. Φυσικά µπορείτε νααναγνωρίσετε µε εξαγορά και τη στρατιωτική σας υπηρεσία. Αν δεν συµπληρώσετε τα 37χρόνια το2012, τότεθα συνταξιοδοτηθείτε στα 65 σας χρόνια, εκτός αν πριναπό αυτόσυµπληρώσετε συνολικά µαζί µετους εξαγοραζόµενουςχρόνους 40 έτη ασφάλισης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις ερωτήσεις σας απαντά ο νοµικός Γιάννης Γουσέτης
Εξασφάλιση δανείων µε υποθήκες

null Πώς µπορώ να ελέγξω αν ένα ακίνητο που µε ενδιαφέρει να αγοράσω βαρύνεται µε υποθήκες ή προσηµειώσεις;

Mπορείτε να ζητήσετεαπό τονιδιοκτήτη του ακινήτου να σάς προσκοµίσει πιστοποιητικό βαρών.Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται απότο αρµόδιο Υποθηκοφυλακείο (µε κόστος €5) και αναφέρει όλες τις υποθήκες και προσηµειώσεις που ενδεχοµένως βαρύνουν τοακίνητο. Επίσης, µπορείτε να απευθυνθείτε σε δικηγόρο, ώστε να κάνει έλεγχο στα βιβλίαυποθηκών, όπου δηµοσιεύονται υποχρεωτικά όλα τα βάρη ενός ακινήτου.

null Πρόκειται να δανείσω ένα µεγάλο χρηµατικό ποσό σε συνάδελφό µου και σκοπεύω να του ζητήσω να συστήσει υποθήκη στο ακίνητό του για την εξασφάλιση του δανείου. Ποια προνόµια ακριβώς µού παρέχει η υποθήκη;

Ο δανειστής, υπέρ του οποίου έχει συσταθεί υποθήκη,έχει τηδυνατότητα ναπροβεί σεπλειστηριασµό του ενυπόθηκου ακινήτου,οπότε κατάτη διανοµή τουπλειστηριάσµατοςθαπροηγηθεί η ικανοποίηση της απαίτησήςτου απέναντι στις απαιτήσειςτων άλλωνδανειστών που δεν έχουν υποθήκη(ή προσηµείωση). Ηδιαδικασία του πλειστηριασµούµπορεί να κινηθεί βέβαια και από δανειστήπου δεν έχει υποθήκη (εφόσον αυτόςεπιτύχει την έκδοση τελεσίδικηςδικαστικής απόφασηςκατά του οφειλέτητου), αλλάο δανειστήςαυτός θα διατρέχειτον κίνδυνονα µηνικανοποιηθεί απότο ποσόπου θαεπιτευχθεί στον πλειστηριασµό. Ανδηλαδή ταχρήµατα δεν φτάνουν για όλους, θα τα πάρουν όσοι έχουν υποθήκη (ήπροσηµείωση) στοακίνητο και µόνο ό,τιπερισσέψει θαµοιραστεί µεταξύ των υπόλοιπων δανειστών. Αν υπάρχουν περισσότερες υποθήκες, η σειρά προτεραιότητάς τους κατά την αναγκαστική εκτέλεση καθορίζεται από τον χρόνο εγγραφής καθεµίας στα βιβλία υποθηκών.

null Πριν από κάποια χρόνια εξαπατήθηκα από τον συνέταιρό µου και του µεταβίβασα µε δωρεά ένα οικόπεδο, στο οποίο µε είχε πείσει ότι θα ανέγειρε κατάστηµα για την επέκταση των επιχειρηµατικών µας δραστηριοτήτων. Υστερα από µεγάλη ταλαιπωρία και δικαστικούς αγώνες πέτυχα την ακύρωση της µεταβίβασης του ακινήτου λόγω απάτης. Τι γίνεται µε τις προσηµειώσεις υποθηκών, µε τις οποίες αυτός επιβάρυνε το οικόπεδο;

Εάν επιτύχατε την ακύρωση της δωρεάς και της µεταβίβασης του ακινήτου προς τον συνέταιρό σας τελεσίδικα, τότε αυτές θεωρούνται ωςεξ αρχής άκυρεςαπό τη σηµείωση της τελεσίδικης απόφασης στο περιθώριο τηςµεταγραµµένης σύµβασηςπου ακυρώθηκε. Μετά τη σηµείωση αυτή κάθε παραχώρηση υποθήκης,προσηµείωσηςκ.λπ.

από τον συνέταιρό σας είναιάκυρη, δηλαδή δεν επιβαρύνει το ακίνητο. Εάν όµως το ακίνητο επιβαρύνθηκε µε προσηµείωση πριν την ακύρωση τηςσχετικής δικαιοπραξίας,τότε αυτή είναι έγκυρη και εξακολουθεί να βαρύνει το ακίνητό σας. Μπορείτε να ελέγξετε στο βιβλίο υποθηκών του αρµόδιου Υποθηκοφυλακείου τις ηµεροµηνίες κατά τις οποίες επιβαρύνθηκε το ακίνητό σας µε προσηµειώσεις, υποθήκες κ.λπ., προκειµένου να διαπιστώσετε ποιες είναι έγκυρες και ποιες άκυρες.

null Στις 15/12/2010 αγόρασα ένα διαµέρισµα, το οποίο (όπως φαινόταν στο πιστοποιητικό βαρών που προσκόµισε ο πωλητής) δεν βα ρυνόταν µε καµία υποθήκη. Η µεταγραφή του µεταβιβαστικού συµβολαίου έγινε στις 17/12/2010. Υστερα από έναν µήνα ενηµερώθηκα ότι στις 21/12/2010 είχε συσταθεί υποθήκη επί του διαµερίσµατος, µε βάση δικαίωµα εγγραφής υποθήκης που είχε παραχωρήσει ο πωλητής στις 7/12/2010 σε κάποιον έµπορο - προµηθευτή του. Είναι έγκυρη η υποθήκη αυτή; Αν ναι, µπορώ να ζητήσω αποζηµίωση από τον πωλητή που µε εξαπάτησε ότι δεν υπήρχε καµία υποθήκη;

Σύµφωνα µε τον Αστικό Κώδικα,αυτός πουπαραχωρεί δικαίωµαεγγραφής υποθήκηςσεακίνητότουπρέπει να είναι κύριοςτου ακινήτου τόσο κατά τον χρόνο της παραχώρησης του τίτλου όσο και κατά την εγγραφή της υποθήκης σταβιβλία υποθηκών. Στην περίπτωσή σας, ο πωλητής ήτανµενκύριοςτουακινήτουστις 7/12/2010, ότανπαραχωρήθηκε τοδικαίωµα για την εγγραφή της υποθήκης, η εγγραφή όµωςαυτής σταβιβλία υποθηκώνέγινε στις21/12/2010.Εφόσονστοµεταξύ(δηλαδή απότην παραχώρησητου τίτλουµέχρι την εγγραφή) οπωλητής µεταβίβασε σε εσάς την κυριότητα τουδιαµερίσµατος (σηµασία εδώ έχει ο χρόνος της µεταγραφής του συµβολαίου), δεν ήταν πλέον κύριος τουδιαµερίσµατος κατά τηνεγγραφή της υποθήκης, άρα η υποθήκη είναι άκυρη και δεν βαρύνει το διαµέρισµά σας.

null Ενδιαφέροµαι να συµµετάσχω σε έναν πλειστηριασµό, αλλά το ακίνητο που µε αφορά είναι βεβαρηµένο µε πολλές υποθήκες και προσηµει ώσεις συνολικής αξίας πάνω από € 600.000,

ενώ η τιµή εκκίνησης είναι µόλις € 50.000.

Αν το αποκτήσω, τι θα γίνει µε τα παραπάνω βάρη; Θα αποσβεστούν µόνο όσα καλύπτονται από το ποσό του πλειστηριάσµατος;

Με την καταβολή του πλειστηριάσµατος από τον υπερθεµατιστή επέρχεται απόσβεση όλων των βαρών (υποθηκών, προσηµειώσεων,κατασχέσεων κ.λπ.) πουυπάρχουν στο ακίνητο.Είναι αδιάφοροανοιασφαλισµένεςµετα εµπράγµατααυτάβάρηαπαιτήσειςικανοποιήθηκαν. Εποµένως,ακόµη καιαν αποκτήσετε το ακίνητο για €50.000, θα αποσβεστούν αυτόµατα όλεςοι υποθήκες καιπροσηµειώσεις, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το ποσόδεν επαρκείγια τηνικανοποίηση όλων των δανειστών.

null Κληρονόµησα από κοινού µε τον αδελφό µου τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα µας και έπειτα προχωρήσαµε σε διανοµή αυτών. Σε ένα από τα οικόπεδα, το οποίο χωρίσαµε κατά τη διανοµή σε δύο ίσα µέρη, ο πατέρας µας είχε παραχωρήσει υποθήκη ποσού €50.000 για την εξασφάλιση απαίτησης από τραπεζικό δάνειο. Ποια η τύχη της υποθήκης µετά τη διανοµή;

Τα χρέη του πατέρα σας διαιρούνται αυτοδικαίως (µετά τον θάνατο) σε δύο ίσα µέρη πουβαρύνουν αντίστοιχαεσάς και τον αδελφό σας. Ετσι, ο καθένας σας πλέον ευθύνεται προσωπικά απέναντι στην τράπεζα για ποσό €25.000. Η υποθήκη εντούτοις καταλαµβάνει εξ ολοκλήρου και τα δύο αυτοτελή µέρη, στα οποία διαιρέθηκε το οικόπεδο. Το καθένα από αυτά είναι υπέγγυο για όλο το χρέος, δηλαδή για ποσό €50.000. Η τράπεζα µπορεί να στραφεί κατάεσάς και τουαδελφού σας συγχρόνως ή χωριστά ή έναντι ενός µόνο από τους δύο, αλλά το ποσό της ασφαλιζόµενης απαίτησης θα το πάρει φυσικά µόνο µία φορά.

null Εχω υποθηκεύσει δύοακίνητα για εξασφάλιση απαίτησης από τραπεζικό δάνειο €50.000. Εάν καταβάλω €27.000 στην Τράπεζα, µπορώ να ζητήσω να εξαλειφθεί η υποθήκη από το ένα ακίνητο, εφόσον το άλλο εξασφαλίζει επαρκώς το υπόλοιπο του χρέους;

Παρ’ ότιέχετε συστήσειδύο υποθήκες για την ασφάλιση της ίδιας απαίτησης υπέρ της τράπεζας, η κάθε µία από τις υποθήκες ασφαλίζει ολόκληρο το χρέος σας (πρόκειται για τη λεγόµενη «πολλαπλή υποθήκη»). Αυτό σηµαίνει ότι µερική εξόφληση του χρέους δεν επιφέρει µερική απόσβεση της υποθήκης ούτε εξάλειψη της µίας από τις δύο υποθήκες. Μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του χρέους, και τα δύο ακίνητα εξακολουθούν να είναι υπέγγυα για την ασφαλιζόµενη απαίτηση και η υποθήκη δεν περιορίζεται αυτόµατα σε ένα από τα δύο. Παρ’ όλα αυτά, εάν η τράπεζά σας συµφωνήσει, ηεξάλειψη της µίας υποθήκης είναι δυνατή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις ερωτήσεις σας απαντούν οι νοµικοί Μαριλένα Ζηδιανάκη και Κίµων Σαϊτάκης
Θέματα Λατινικών Κατεύθυνσης

ΤΑ ΝΕΑ



Πρόσθεσέτο στο Facebook


Σχολιάστε το άρθρο:


Άλλα Άρθρα από Πανελλαδικές Εξετάσεις








OurLife.gr : Καθημερινό Magazino για την γυναίκα, τον άντρα την οικογένεια και οχι μόνο. www.ourlife.gr

Green Interactive Media : Κατασκευή Ιστοσελίδων, NewsPortals. www.greeninteractive.gr

Jetway Aviation : Ναυλώσεις αεροσκαφών, ελικοπτέρων, πτήσεις charter, Air Taxi. www.jetway.gr

VideoGallery : Φωτογραφίσεις, βιντεοσκοπίσεις γάμων, βαφτίσεων εκδηλώσεων. www.videogallery.gr

  • email Αποστολή άρθρου
    print Εμφάνιση εκτύπωσης Plain text Προβολή ώς Plain Text



Το Madata.GR στο FB
Blog View

Facebook
Γραφτείτε στο Newsletter του Madata.gr
Twitter