Βάσεις 2012: Σχολές με την μεγαλύτερη άνοδο και πτώση. Πίνακες

Επίσημα ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί, Δευτέρα 27 Αυγούστου οι βάσεις για τις Πανελλαδικές 2012 και τα βασικότερα συμπεράσματα για τις σχολές που σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο αλλά και πτώση σχετίζονται άμεσα με το ότι οι υποψήφιοι επέλαξαν τμήματα κυρίως με κριτήριο να μπορούν να σπουδάσουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους και σχολές που θεωρούν ότι τους εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας http://results.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο - όνομα - πατρώνυμο - μητρώνυμο) ενώ μπορούν να δουν αναλυτικά τα πάντα για τις βάσεις στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται από την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

Σύντομη περιγραφή των τάσεων στις βάσεις στις σχολές:

Άνοδος παρατηρείται στις βάσεις εισαγωγής κυρίως στα ΑΕΙ του πρώτου, τρίτου και πέμπτου επιστημονικού πεδίου. Στο δεύτερο πεδίο παρατηρήθηκε άνοδος στην Φυσική και πτώση στην Χημεία. Άνοδος παρατηρείται ακόμα στα τμήματα πληροφορικής, καθώς και στις αστυνομικές σχολές. Αυξητικές είναι οι τάσεις και στις σχολές που σχετίζονται με τις καλλιέργειες και τη γεωργία (γεωπονικές, φυτικής παραγωγής κλπ) αλλά και στις βάσεις των στρατιωτικών/αστυνομικών σχολών καθώς και στις σχολές με μεγάλη ζήτηση (ιατρικές και νομικές) τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αντιθέτως, μεγάλη είναι η πτώση στις βάσεις των παιδαγωγικών σχολών.

Βάσεις και επιστημονικά πεδία:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται γενική άνοδος ( η άνοδος σε νομικές, φιλολογίες και ψυχολογία ξεκινάει από 350 μόρια και πάνω κατά μέσο όρο), στο 2ο ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις στα τμήματα φυσικής και πληροφορικής ενώ μικτή είναι η εικόνα στα τμήματα χημείας.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, άνοδο κατέγραψαν οι βάσεις σε Ιατρική, Οδοντιατρική και Φαρμακευτική, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης είναι υψηλότερη από τη βάση εισαγωγής στην Φαρμακευτική Αθήνας.

Στις Πολυτεχνικές Σχολές παρουσιάζονται διαφορετικές κατευθύνσεις. Πτώση στα αρχιτεκτονικά τμήματα και μικρή άνοδος σε ορισμένα βασικά τμήματα των αστικών κέντρων και της περιφέρειας όπως ναυπηγών ΕΜΠ (+40 μόρια), Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας (+65 μόρια) και αντίθετα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ (-299), Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης (-19 μόρια), Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ (-44 μόρια).

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο καταγράφεται άνοδος σε όλα τα τμήματα και ιδίως στα οικονομικά τμήματα, τα τμήματα διοίκησης επιχειρήσεων και τμήματα τουριστικών επαγγελμάτων.

Αναλυτικότερα:

Άνοδος των βαθμολογιών παρατηρείται στο πρώτο επιστημονικό πεδίο, όπως και στο δεύτερο πεδίο, στα τμήματα Φυσικής, Πληροφορικής και στις στρατιωτικές σχολές. Πτώση σημειώνεται στα τμήματα Χημείας. Άνοδος καταγράφεται επίσης στις ιατρικές σχολές, ενώ αυξομειώσεις παρατηρούνται στις πολυτεχνικές σχολές (άνοδος σε τμήματα του ΕΜΠ, μικρή πτώση σε άλλα τμήματα, αρχιτεκτονική και πολιτικούς μηχανικούς). Τέλος, άνοδος σημειώνεται στα οικονομικά τμήματα και τα τουριστικά τμήματα ΤΕΙ

Πρωτιά στις βάσεις για άλλη μία χρονιά οι ιατρικές. Πρώτη η Αθήνα με βάση 19170 και οριακή άνοδο 17 μόρια. Η Ιατρική Θεσσαλονίκης με βάση 19003 και άνοδο57 μόρια, η Ιατρική Πάτρας με βάση 18824 και άνοδο 43 μόρια, η Ιατρική Θεσσαλίας 18656 και άνοδο 43 μόρια, η Ιατρική Κρήτης με βάση 18578 και άνοδο 98 μόρια και η Ιατρική Θράκης με βάση 18504 και άνοδο 135 μόρια.

Οριακή άνοδο και στις οδοντιατρικές με την Αθήνα (18553) να ανεβαίνει 66 μόρια και η Οδοντιατρική Θεσσαλονίκης (18450) να ανεβαίνει 95 μόρια.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι κτηνιατρικές σχολές, αλλά και οι νοσηλευτικές.

Οριακή άνοδο στις φαρμακευτικές με αυτήν της Αθήνας (18299) να ανεβαίνει 90 μόρια και της Θεσσαλονίκης (18324) και άνοδο 99 μόρια

Στις δημοφιλείς σχολές, η Νομική Αθηνών σημείωσε άνοδο 271 μόρια με βάση τα 18879, άνοδο 280 μόρια και στη Νομική Θεσσαλονίκης (18715).

Πτωτική πορεία παρουσιάζουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα στο σύνολο της χώρας, μετά την εξαγγελία του υπουργείου Παιδείας για μείωση των διορισμών στο διδακτικό προσωπικό στα σχολεία. Επίσης στην πτώση των βάσεων συντέλεσε και η οικονομική κρίση που συμπαρέσυρε τους μισθούς προς τα κάτω και φέτος οι περισσότεροι δάσκαλοι και καθηγητές είδαν τους μισθούς τους να παίρνουν την κατιούσα.

Ανοδικές ήταν οι τάσεις και στις δημοσιογραφικές σχολές , με το τμήμα επικοινωνίας και ΜΜΕ Αθήνας να κινείται ανοδικά κατά 176 μόρια(18414) και το δημοσιογραφίας και ΜΜΕ Θεσσαλονίκης με βάση 18102 και άνοδο 335 μόρια.

Οριακά αυξητικές ήταν οι τάσεις και στο Μαθηματικό Αθήνας (15945) με 176 μόρια πάνω, όμως αντίθετα η βάση στο μαθηματικό Θεσσαλονίκης (16157) έπεσε κατά 313 μόρια.

Στο Φυσικό Αθήνας (16399) άνοδος 185 μόρια, οριακή πτώση στο Φυσικό Θεσσαλονίκης (15626) με μόλις 39 μόρια, ανοδικά στα άλλα περιφερειακά τμήματα. Μόλις 1 μόρια αυξήθηκε η βάση στο Χημικό Αθήνας (16852), -74 μόρια το τμήμα Χημείας Θεσσαλονίκης(15806)

Αυξητικές τάσεις στο Βιολογικό Αθήνας (17908) με 135 μόρια, όπως και στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης (17653) με 55 μόρια.

Στα οικονομικά τμήματα της ΑΣΟΕ( 16970) σημειώθηκε άνοδος 176 μόρια, το Οικονομικής Επιστήμης Πάτρας (14623) με 614 μόρια άνοδο.

Μείωση παρατηρήθηκε στις Αρχιτεκτονικές σχολές.

Αναλυτικά οι βάσεις εισαγωγής για τα ημερήσια και τα εσπερινά λύκεια 


Ημερήσια Λύκεια


Εσπερινά Λύκεια

Πατήστε εδώ για να δείτε τη βαθμολογία πρώτου - τελευταίου εισαγόμενου απόφοιτου 10% για το 2012

Πίνακες ΕΠΑΛ Α Εσπερινά


Πίνακες ΕΠΑΛ Α Εσπερινά


ΕΠΑΛ Εσπερινά

Πίνακες ΕΠΑΛ Α Ημερήσια


ΕΠΑΛ Ημερήσια

Πατήστε εδώ για να δείτε συγκριτικά στοιχεία των βάσεων 2011-2012

Συγκριτικοί πίνακες 10%

Συγκριτικοί πίνακες 90%

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα