Πανελλαδικές 2012, Αποτελέσματα: Εκτιμήσεις, αναλύσεις

Αγωνία τέλος σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι σε όλα τα σχολεία της χώρας αλλά και στο Internet καθώς ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες, τα αποτελέσματα για τις Πανελλαδικές 2012.

Οι υποψήφιοι των γενικών και επαγγελματικών λυκείων πρέπει να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους μέχρι τις 5 Ιουλίου μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://exams.minedu.gov.gr, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων.
Οι μαθητές που είτε λείπουν είτε για άλλους λόγους δε μπορούν να πάνε στα σχολεία τους να δουν τους βαθμούς τους, μπορούν να το κάνουν και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr. Θα πληκτρολογήσουν 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαία.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα στατιστικά στοιχεία που έκαναν καθηγητές μετά τη δημοσιοποίηση των βαθμών πρόσβασης των υποψηφίων που ανακοίνωσε το μεσημέρι το υπουργείο Παιδείας, είναι οι ακόλουθες.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και στις κλίμακες των βαθμών πρόσβασης από 18-20 υπάρχει μία σημαντική αύξηση των υποψηφίων, κατά 700, που θα διεκδικήσουν τις περιζήτητες σχολές, δηλαδή τις Νομικές, τις Ψυχολογίες και τις Φιλολογίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Θα παρατηρηθεί επομένως αύξηση των βάσεων στις συγκεκριμένες σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η αύξηση αυτή θα σβήνει πάντως στις χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες και θα αποσβεστεί στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ και ΑΕΙ του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς οι διαγωνιζόμενοι για την Θεωρητική Κατεύθυνση ήταν φέτος μειωμένοι κατά 2.000.

Στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο θα παρατηρηθούν πτωτικές τάσεις, οι οποίες θα είναι μικρότερες στα μεγάλα αστικά κέντρα και σημαντικά μεγάλες στα ΑΕΙ της περιφέρειας. Εντυπωσιακά χαμηλές θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα ΤΕΙ του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου.

Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, παρά τις χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία, το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των υποψηφίων κατά 1.000 στη Θετική Κατεύθυνση, δεν θα διαφοροποιήσει αισθητά την εικόνα των βάσεων. Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα και πιθανόν τελικά οι Ιατρικές σχολές να κινηθούν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τα περσινά, με την Ιατρική της Αθήνας να είναι λίγο πάνω από τα 19.000 μόρια.

Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, οι υποψήφιοι εξασφάλισαν καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, το οποίο είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας, όμως το γεγονός ότι έχουμε 6% λιγότερους υποψηφίους συγκριτικά με πέρυσι, δεν θα δημιουργήσει ανοδικές τάσεις. Η εκτίμηση είναι ότι οι περιζήτητες οικονομικές σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα διατηρηθούν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τα περσινά. Εντυπωσιακά χαμηλές, πάντως, θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ της Λογιστικής, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και των Τουριστικών Επιχειρήσεων στην περιφέρεια.

Όπως δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής, Γ. Χατζητέγας, επειδή προκλήθηκε θόρυβος σχετικά με τα θέματα της Φυσικής τεχνολογικής κατεύθυνσης 2, φέτος, λόγω της ελλιπούς διατύπωσης ενός ζητήματος, η αποτυχία των υποψηφίων δεν ξεπέρασε κατά πολύ τις προηγούμενες χρονιές και κινήθηκε στο 78%.

Στο θέμα της Έκθεσης, που προκλήθηκαν συζητήσεις για μεγάλες δυσκολίες των υποψηφίων, αυτό δεν αποτυπώνεται στις επιδόσεις τους. Ειδικά στην κλίμακα της βαθμολογίας από 18 ως 20 διπλασιάστηκε το ποσοστό των υποψηφίων που το πέτυχε. Ενώ στην κλίμακα από 15-18 κινήθηκε το 25% των υποψηφίων.

Στα Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης το ποσοστό κάτω από τη βάση κινήθηκε πάνω-κάτω στα ίδια με άλλα χρόνια επίπεδα και συγκεκριμένα στο 73,8%. Δηλαδή οι τρεις στους 4 βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση.

Γενικότερα, στη θετική κατεύθυνση ποσοστό 10% των υποψηφίων αρίστευσε, αφού κινήθηκε από 18-20.
Σε απόλυτους αριθμούς, φέτος υπήρξε αύξηση αριστούχων στη θεωρητική κατεύθυνση και επίσης στη θετική κατεύθυνση.

Σε μια πολύ δύσκολη χρονιά δηλαδή, όπως η φετινή, αυξήθηκε ο αριθμός των αριστούχων.

Οι διαδικασίες επεξεργασίας των προφορικών και των γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όσων πήραν μέρος στις φετινές εξετάσεις και οι σχετικές καταστάσεις θα αποσταλούν άμεσα στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να προωθηθούν στα Γενικά Λύκεια αρμοδιότητάς τους, ώστε να εκδοθούν οι σχετικές βεβαιώσεις πρόσβασης.

Αυτό θα καθορίσει και την πορεία των βάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αισθητή πτώση των βάσεων θα υπάρξει στις περισσότερες σχολές που Πολυτεχνείο και των Φυσικομαθηματικών, ενώ μικρότερη θα είναι η πτώση στις Ιατρικές.

Αντίθετα, αυξημένες αναμένονται οι βάσεις στις Νομικές και Κοινωνικές σχολές, ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα θα κυμανθούν οι Οικονομικές Σχολές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2012  μετά την αποτυχία στη Φυσική και στα Μαθηματικά, θέλουν πτώση των βάσεων  στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Φυσικομαθηματικές Επιστήμες) και το 4ο (Πολυτεχνικές Σχολές), θα ξεπεράσει και τα 500 μόρια, μετά από στατιστικό δείγμα 20.000 γραπτών.

Τα θέματα-φωτιά που μπήκαν στα Μαθηματικά, αλλά και ο «τιτανικός» της Φυσικής «καίνε» πλήθος υποψηφίων, οι οποίοι υπολόγιζαν να μπουν στα πανεπιστήμια με μεσαίες βαθμολογίες! Ακόμη και οι αριστούχοι πιέστηκαν τόσο πολύ, που το 19,5 γίνεται 18 και 17,5!

Αντίθετα, σταθερές βάσεις στα ίδια με τα περσινά επίπεδα για το 1ο (Ανθρωπιστικές και Νομικές Επιστήμες) και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Ιατρικές και Παραϊατρικές Σχολές), ενώ το 5ο Πεδίο (Σχολές Οικονομίας και Διοίκησης) δείχνει να επηρεάζεται μάλλον πτωτικά.

Σημαντικό βέβαια ρόλο θα παίξει φέτος η επιλογή των σχολών από τους υποψηφιους οι οποίοι λογω της οικονομικής κρίσης θα διαλέξουν σχολες στον τόπο διαμονής τους προκειμένου να μην επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

- Στο 1ο πεδίο:

Οι βάσεις φαίνεται να διατηρούνται στα περυσινά επίπεδα και μεταβολές σε ομάδες σχολών δηλαδή, αύξηση στη Νομική και πτώση στα Παιδαγωγικά λόγω διαφορετικής ζήτησης.

- Στο 2ο πεδίο (Μαθηματικά, Φυσικό) και στο 4ο πεδίο (Πολυτεχνικά):

Φυσική και μαθηματικά θα φέρουν μεγάλη πτώση των βάσεων. Φυσικά ο παράγοντας "οικονομική κρίση" θα διαμορφώσει τα επίπεδα της πτώσης.

- Στο 3ο πεδίο (Ιατρική):

Θα σημειωθεί μικρότερη πτώση από ότι στο 2ο και στο 4ο πεδίο καθώς τα παιδιά πήγαν καλά στη Βιολογία. Η χημεία ήταν πιο δύσκολη απο πέρυσι και εκεί περιμενουμε να έχουμε χαμηλοτερες βαθμολογίες.

- Στο 5ο πεδίο (Οικονομικές σχολές):

Ίσως είναι το επιστημονικό πεδίο που θα σημειώσει και άνοδο των βάσεων σε σχολές των μεγάλων αστιικών κέντρων. ΟΙ αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν εύκολες και τα παδιά έγραψαν καλά αλλά τα υπόλοιπα μαθηματα και η έκθεση η οποία ειχε αυτο το δύσκολο κείμενο μπορεί να επηρρεάσουν τις βάσεις.

Βάσεις 2012: Πτώση των βάσεων στις σχολές θετικών επιστημών

Μηχανογραφικό 2012: Οδηγίες συμπλήρωσης

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα