To μαύρο φόρεμα γίνεται 90 χρόνων!

Είναι μόνο ένα φόρεμα. Κομψό, μακρύ, κοντό, φαρδύ ή στενό, το μόνο που ενδιαφέρει είναι να είναι μαύρο. Το μαύρο φόρεμα γίνεται 90 χρόνων.

Όταν η θρυλική Κοκό Σανέλ (φωτογραφία του 1935) παρουσίασε το 1926 στη Vogue ένα μακρύ στενό μαύρο φόρεμα δίχασε τις γνώμες. Από την μια προκάλεσε σχόλια που έλεγαν πως μόνο οι χήρες φοράνε μαύρα από την άλλη πλευρά οι νεωτεριστές πανηγύριζαν για την καινούργια μόδα. Θλίψη ναι, αλλά με στιλ!

Gabrielle Coco Chanel (picture-alliance/dpa/ADAGP Paris 200/Man Ray Trust)

 

Marilyn Monroe im schwarzen Kleid (picture-alliance/dpa/UPI)

Και η Μέριλιν φοράει μαύρα

«Κακόφημο» και πολύ ερωτικό. Αυτή ήταν η φήμη που συνόδευε για χρόνια το μαύρο φόρεμα. Ηθοποιοί όπως η Μέριλιν Μονρόε δεν το φοβήθηκαν ούτε στον κινηματογράφο ούτε στην πραγματική ζωή. Η φωτογραφία είναι από το 1956.

Edith Piaf (Getty Images/Keystone/Hulton Archive)

Και η Εντίθ Πιάφ στα μαύρα

Η Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ ήταν φανατική οπαδός του μαύρου φορέματος. Στην αρχή της καριέρας της εμφανιζόταν πάντα με ένα μαύρο φόρεμα. Ο θρύλος λέει ότι δεν είχε τα χρήματα για να αγοράσει κάποιο άλλο. Αργότερα την αποκαλούσαν το «σπουργίτι του Παρισιού» και φορούσε μαύρα για να μην αποσπά την προσοχή του κοινού από την φωνή της.

ANITA EKBERG im Trevi Brunnen Film La Dolce Vita (1960) (Imago/ZUMA Press)

La Dolce Vita

Η Ανίτα Έκμπεργκ στη Ρώμη και στην Fontana di Trevi. H σκηνή είναι από την περίφημη τανία "La Dolce Vita" (1960). Η σκηνή γυρίστηκε τον Ιανουάριο και ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνη χρειάστηκε κάμποσες βότκες για να ζεσταθεί ώστε να μπει μέσα στο νερό.

Audrey Hepburn Lunch on Fifth Avenue (Getty Images/Keystone Features)

Πρόγευμα στο Τίφανις

«Πρόγευμα στο Τίφανις» (1961): Η Όντρει Χέμπορν ως partygirl της εποχής. Φοράει ένα θαυμάσιο φόρεμα του οίκου Givenchy και σκέκεται μπροστά από ένα κοσμηματοπωλείο του Tiffany's. Με αυτή την σκηνή το μαύρο φόρεμα κέρδισε τις καρδιές και των πιο συντηρητικών.

Schauspielerin Catherine Deneuve im schwarzen Kleid (Getty Images/R. Lancaster)

Ψυχρή ομορφιά

Η γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ φοράει ένα φόρεμα του οίκου Yves Saint Laurent από τη σειρά «Rive Gauche» (1966). Η Κατρίν Ντενέβ ήταν η μούσα του μεγάλου μόδιστρου και η καλύτερη φίλη του. Σχεδιάσε πολλά φορέματα για τις ταινίες της αναμεσά τους και για την ταινία «Belle de Jour».

London Princess Diana at Serpentine Gallery (picture-alliance/empics/M. Keene)

Η πριγκίπισσα στα μαύρα

Την ημέρα που ο πρίγκηπας Κάρολος γνωστοποίησε τη σχέση του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς η Νταϊάνα πήγε σε ένα πάρτι φορώντας ένα μαύρο φόρεμα. Έμεινε στην ιστορία σαν το «φόρεμα της εκδίκησης». Την επόμενη ημέρα μονοπώλησε τα πρωτοσέλιδα ενώ η ιστορία του Τσαρλς ήταν στη δεύτερη σελίδα.

New York Fashion Week Marcel Ostertag - Runway - September 2016 (Getty Images for New York Fashion Week: The Shows/N. Barnard)

Μίνι για τον χειμώνα

Ο σχεδιαστής μόδας Marcel Ostertag παρουσιάζει τη χειμερινή κολεξιόν του με μίνι.Ένα φόρεμα σαν πουλόβερ που μπορεί να συνδυαστεί άνετα και με τζιν. Παρουσιάστηκε στην εβδομάδα New York Fashion τον Σεπτέμβριο του 2016.

dw

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα