Αντίο στην σχεδιάστρια που έκανε το πουλόβερ μόδα!

«H μητέρα μου πέθανε τη νύχτα στο Παρίσι, στο σπίτι της, στις 5 το πρωί, από επιπλοκές της νόσου του Πάρκινσον» δήλωσε η κόρη της Ναταλί, η οποία δραστηριοποιείται επίσης στον χώρο της μόδας.

Η δημιουργός, συνώνυμο των ριγέ πουλόβερ και της ξενοιασιάς της παρισινής Αριστερής Οχθης, ίδρυσε τον Μάιο του 1968 την εταιρία Sonia Rykiel, που συνεχίζει να είναι μία από τις πιο δυναμικές στον χώρο της μόδας.

[Η Σόνια Ρικέλ με την κόρη της Ναταλί μετά το τέλος επίδειξης μόδας]

Η Σόνια Φλις, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε στο Παρίσι στις 25 Μαΐου 1930 από πατέρα Ρουμάνο και μητέρα Ρωσίδα και ήταν η μεγαλύτερη από τις πέντε κόρες της οικογένειας. Οπως έχει αποκαλύψει η ίδια, δεν είχε καμία φιλοδοξία να γίνει σχεδιάστρια μόδας, ωστόσο εκεί την οδήγησε ο έρωτας αλλά και... η εγκυμοσύνη. «Υποτίθεται ότι θα γινόμουν μια μητέρα όπως η μητέρα μου, αλλά δεν έγινε έτσι. Ο σύζυγός μου είχε μια μπουτίκ. Κάποια στιγμή θέλησα ένα φόρεμα εγκυμοσύνης, αλλά δεν μπορούσα να βρω κάτι να μου αρέσει. Ολα ήταν απαίσια. Οπότε έφτιαξα ένα. Μετά έφτιαξα ένα πουλόβερ. Το περιοδικό "Elle" το έβαλε στο εξώφυλλό του» είχε δηλώσει, εξηγώντας την είσοδό της στον χώρο της μόδας.

[Με τον Φρανσουά Ολάντ]

Η Ρικέλ άνοιξε την πρώτη μπουτίκ της τον Μάιο του 1968 στην καρδιά του κοσμοπολίτικου Saint Germain des Pres στο Παρίσι και έτσι άρχισε να διαδίδεται η αισθητική της, που βρήκε πολύ μεγάλη απήχηση στις γυναίκες. Φρόντισε, όπως έχει εξομολογηθεί, να κάνει όλα όσα ονειρεύτηκε, ενώ παράλληλα φρόντιζε τα του οίκου (μόδας) της να είναι αυστηρά οικογενειακά. Ετσι, η κόρη της Ναταλί ενεπλάκη πολύ δυναμικά, επεκτείνοντας τις κολεξιόν σε παιδικά και ανδρικά ρούχα. Τον Φεβρουάριο του 2012, ωστόσο, το 80% του οίκου πωλήθηκε στην εταιρία Fung Brands.

Η Ρικέλ, όμως, είχε και άλλα ταλέντα. Επιμελήθηκε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές διακοσμήσεις πολυτελών ξενοδοχείων τη δεκαετία του '80, ενώ το 1996 έγραψε και μια ερωτική νουβέλα με τίτλο «Κόκκινα Χείλη», την οποία περιέγραφε ως την ιστορία «ενός ερωτικού τριγώνου μεταξύ ενός άνδρα, μιας γυναίκας κι ενός πλεκτού».
«Είστε φοβερά Γαλλίδα» της είχε πει ο Νικολά Σαρκοζί, όταν την τιμούσε το 2009 με το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, μια φράση που συνόψιζε με ακρίβεια το ταπεραμέντο της γυναίκας με τα κόκκινα μαλλιά.

espressonews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα